Spahić: Vlada pitanje životne sredine nije shvatila ozbiljno

Procjenjuje se, kako je kazao generalni sekretar SDP, da je za usaglašavanje sa standardima EU, za pregovaračko poglavlje 27 - životna sredina, potrebno više od 1,5 milijardi eura ulaganja
57 pregleda 3 komentar(a)
Ervin Spahić, Foto: SDP
Ervin Spahić, Foto: SDP
Ažurirano: 20.09.2018. 14:23h

Stanje u oblasti zaštite životne sredine je veoma zabrinjavajuće, a budući da je Crna Gora atraktivna turistička destinacija i da turisti imaju određena očekivanja jer dolaze u ekološku državu, pitanje je kakav utisak imaju pri odlasku iz zemlje, kada vide da se komunalni otpad gomila na svakom ćošku, kazao je Ervin Spahić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

On podsjeća da je na današnji dan 1991. godine Skupština Crne Gore usvojila Deklaraciju kojom je Crna Gora proglašena ekološkom državom.

"Dostizanje standarda kvaliteta životne sredine koji bi se očekivao od zemlje koja se deklariše kao ekološka, podrazumijevao bi značajne infrastrukturne investicije (izgradnja sanitarnih deponija, reciklažnih centara...), te investicije u prilagođavanju i unapređenju industrijskih tehnika i tehnologija. Takođe, proces zahtijeva i ulaganje u administrativne kapacitete na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i u pravosudne i druge kapacitete koji treba da sprovode i prate primjenu propisa", kazao je Spahić.

Procjenjuje se, kako dodaje, da je za usaglašavanje sa standardima EU, za pregovaračko poglavlje 27 - životna sredina, potrebno ulaganje od preko 1,5 milijardi eura, prvenstveno u oblasti prečišćavanja otpadnih voda, zatim vazduha i upravljanja otpadom.

"Nažalost, možemo zaključiti da Vlada Crne Gore pitanje zaštite životne sredine nije shvatila ozbiljno i uvrstila u sam vrh političkih prioriteta, te da ukoliko želimo da napredak bude evidentan, mora se što hitnije posvetiti pažnja u rješavanju ovih problema i izgradnji infrastrukturnih kapaciteta u skladu sa evropskim standardima, iz razloga što je to obaveza države koja otvorila pregovore sa EU i što građani Crne Gore imaju Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini, i da budu informisani i utiču na donošenje odluka koje se tiču ove oblasti", zaključuje Spahić.

Bonus video: