Spomenik kosmonautu ponovno na meti vandala u Krtolima

Na isti način spomenik Gagarinu, djelo ruskog vajara vadima Kirilova iz Moskve, oskrnavljen je i prije četiri dana kada su nepoznate osobe zrelim šipcima gađali monumet sa više strana
130 pregleda 0 komentar(a)
Spomenik Juriju Gagarinu, Foto: SIniša Luković
Spomenik Juriju Gagarinu, Foto: SIniša Luković
Ažurirano: 24.10.2016. 15:12h

Neponati počinioci ponovno su juče, usred bijela dana, nasrnuli na spomenik proslavljenom sovjetskom kosmonautu Juriju Gagarinu u Krtolima kod Tivta.

Prema riječima slovenačkog biznismena Justa Rugela, predsjednika NVO „Vrhunci ruske civilizacije“ na čijem je imanju uz Ulicu Nikole Tesle u Radovićima postavljen spomenik Gagarinu, nešto poslije 13 časova, nepoznati počinioci gađali su monument plodovima šipka, Na bijelom kamenu od koga je izrađen spomenik opet su ostale ružme mrlje, a Rugel je i ovaj incident prijavio tivatskoj policiji.

Na isti način spomenik Gagarinu, djelo ruskog vajara vadima Kirilova iz Moskve, oskrnavljen je i prije četiri dana kada su nepoznate osobe zrelim šipcima gađali monumet sa više strana.

"Mislim da je to krajnje neprimjereno jer je riječ o spomen obilježju čovjeku koji svojim djelom nije zadužio samo Ruse, već i kompletan ljudski rod“, kazao je tada Rugel koji je i predsjednik Društva slovenačko-ruskog prijateljstva.

Spomen obilježje u Radovićima prvi je i jedini monument koji je u Crnoj Gori podignut Heroju Sovjetskog Saveza Socijalističkih Republika, kosmonautu Juriju Aleksejeviču Gagarinu. Spomenik je svečano otkriven 12.aprila ove godine, na 55-tu godišnjicu Gagarinovog istorijskog leta svemirskim brodom „Vostok 1“ u orbitu oko planete Zemlje, 12.aprila 1961 godine.

Bonus video: