Štajnaker: Bez zaštite Solane, Crna Gora neće otvoriti poglavlje 27

Lider SDP-a i doskorašnji šef parlamenta kaže da je sada ukupna crnogorska javnost na ispitu
9 komentar(a)
Solana, Foto: Savo Prelević
Solana, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.05.2016. 18:07h

Crna Gora mora zaštiti ulcinjsku Solanu, ukoliko želi da nastavi pregovore o ulasku u Evropsku uniju, poručeno je iz Ulcinja, gdje je osnovano drustvo za zaštitu Solane koje nosi ime dr Martina Šnajdera, njemačkog biologa i ornitologa. On je posljednje godine svog života posvetio istraživanju i zaštiti Solane, a njemačka ambasadorka na kraju svog mandata u Crnoj Gori upozorava crnogorsku vlast.

"Bez zaštite Solane, Crna Gora neće otvoriti poglavlje 27 u pregovorima sa EU, bilo bi kontradiktorno. Ministarstvo je obećalo da ce tražiti Ramsar status, još to nijesu uradili. Sada kažu iz ekonomskih razloga, ali to nema nikakve veze. Čak ni vlasnistvo nema nikakve veze sa zaštitom Solane, koja mora biti zaštićena jer je jedinstveno područije, ne samo u Evropi, nego i svijetu. Ne razumijem ponašanje Vlade i ministarstva", kazala je njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Elizabet Štajnaker.

Lider SDP-a i doskorašnji šef parlamenta kaže da je sada ukupna crnogorska javnost na ispitu.

"Crna Gora sazrijeva. Ako smo Taru branili prije deset godina i odbranili je od potapanja, a sudbina joj je bila da nestane, sad je Solana mjesto gdje se mjeri sposobnost Crne Gore da je odbranimo od devastirajuce pohare resursa Crne Gore. Uvjeren sam da će imati snage, posebno što je Crna Gora ušla u Evropske integracije, da javnost Crne Gore brani svoje dobro, od onih koji bi ga potrošlili za tren, ili ga oteli od naroda, imovinu koja pripada nasoj djeci", kazao je predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić.

Odugovlačenje Vlade i resornog ministarstva da zaštiti Solanu ne razumiju ni u ulcinjskoj opštini, niti u nevladinom sektoru.

"Mi tražimo već godinu dana da se Solana zaštiti. Procedura je završena, akt o proglasenju maltene ceka u fiokama SO Ulcinj, kako bi se Solana proglasila zaštićenom zonom. Po nama nije trebalo da se odugovlaći, a da li će se zaštiti, vidjecemo", rekla je Zenepa Lika, potpredsjednica opštine Ulcinj.

"U proteklih nekoliko godina stiče se utisak da je zaštitaa Solane samo političko pitanje. Mnogo je Međunarodnih zajednica zainteresovano za zaštitu Solane, s pravom- zato što su podaci o pticama i biološkoj vrijednosti Solane objavljeni i u Međunarodnim naučnim časopisima i smatram da nema prepreke, što se bioloških stvari tiče, za njenu zaštitu", kazao je ornitolog Darko Saveljić.

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da Vlada proglasi Solanu Emerald staništem najkasnije do juna 2015. godine i da je nominuje za Ramsar područje najkasnije do tog datuma. Prošao je i krajnji rok za slanje prijava- početak 2016.

Bonus video: