Stari izgovor za novi bijeg od šetnje

Sedma Parada ponosa zakazana za subotu u Podgorici pod sloganom “Ne preko naših leđa”, visoki funkcioneri i lokalni i partijski čelnici većinom ne dolaze
12457 pregleda 124 komentar(a)
Sa Prajda 2018. godine, Foto: Luka Zeković
Sa Prajda 2018. godine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.09.2019. 10:16h

Ranije preduzete obaveze” i ove godine spriječiće mnoge visoke državne i lokalne zvaničnike da prisustvuju Paradi ponosa, koja se sedmi put organizuje u glavnom gradu. Ali sa organizatorima će se sjutra, dan prije šetnje podgoričkim ulicama, sastati premijer Duško Marković.

“Sastanak je, u susret Paradi ponosa, inicirao premijer, a na njemu će biti razgovarano i o paradi, ali i o drugim pitanjima od značaja za LGBT zajednicu u Crnoj Gori”, kazala je “Vijestima” savjetnica premijera Mirjana Ivanović.

Dodala je i da će se Vlada na današnjoj sjednici odrediti u vezi sa svojim predstavnicima koji će prisustvovati šetnji koja se ove godine održava pod sloganom “Ne preko naših leđa”. “Vijesti” su na adrese svih članova Vlade uputile pitanja da li će potpredsjednici ili ministri lično podržati Paradu, ali je redakcija dobila odgovore samo nekoliko njih. Tako će Prajdu ispred Ministarstva prosvjete prisustvovati pomoćnica ministra Mubera Kurpejović, šefica kabineta ministra Irma Nišić i portparolka Milica Lekić.

Ispred Ministarstva nauke podršku događaju pružiće šefica kabineta Đurđina Bulatović, a iz Ministarstva vanjskih poslova direktorica Direkcije za Ujedinjene nacije Stanica Anđić. Iz kabineta ministarke bez portfelja Marije Vučinović kazali su da ona iz privatnih razloga neće biti u mogućnosti da prisustvuje sedmom Prajdu.

Na Paradi ponosa će ispred Ministarstva unutrašnjih poslova prisustvovati direktorica Direktorata za građanska stanja i lične isprave Milanka Baković i direktor Direktorata za poslove nadzora Danilo Ćupić, saopsteno je “Vijestima” iz ove institucije.

Povorci neće prisustvovati predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

“Šetnji u subotu će prisustvovati poslanik Socijaldemokrata (Boris Mugoša), kao i dio savjetničkog tima iz kabineta predsjednika Brajovića”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta predsjednika Skupštine.

Napominju i da je Brajović prošle sedmice učestvovao u razgovoru koji je organizovala LGBTIQ zajednica u Drop in centru.

“Kao poslanik SD-a, predsjednik Brajović je glasao za Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, što će ponovo učiniti kada ta tačka bude na dnevnom redu, a kao predsjednik Skupštine će u okviru svojih nadležnosti i ubuduće činiti sve da ne bude tolerisan govor mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima LGBTIQ zajednice”, navodi se u odgovoru.

Nije još poznato da li će ovogodišnju povorku lično podržati ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, koji lani nije došao zbog “ranije preuzetih obaveza”. Zenka je, međutim, bio na paradi 2016, a ličnu podšku Prajdu tokom drugog okupljanja LGBTIQ zajednice pružio je i njegov prethodnik Suad Numanović, kad je na Paradi bio i tadašnji prvi čovjek Podgorice Slavoljub Stijepović.

Među ministrima koji su lično prisustvovali Paradi je i prethodnik Aleksandra Bogdanovića, nekadašnji ministar kulture Janko Ljumović.

Od čelnika crnogorskih institucija, ličnu podršku Prajdu lani je pružio i direktor Uprave policije Veselin Veljović, koji je tada poručio i da je LGBT populacija u Crnoj Gori bezbjedna i da o tome svjedoči sve manji broj policajaca koji obezbjeđuju događaj.

Na pitanja u vezi sa učešćem na Paradi ponosa nije odgovorio bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović a iz službe sadašnjeg Mila Đukanovića kazali su da će delegirati člana Kabineta. “Vijesti” su ranije objavile da će u subotu, na dan održavanja Prajda, na Svetom Stefanu biti organizovana svadba predsjednikovog sina Blaža Đukanovića.

Pitanja o učešću predsjednika ili predsjednika gradskih skupština na povorci redakcija je uputila i na adrese 24 gradske vlasti. Odgovori su stigli iz svega nekoliko.

Iz Glavnog grada su kazali da će gradonačelnik Ivan Vuković u petak primiti članove organizacionog odbora Parade, “jer je zbog privatnih obaveza spriječen da prisustvuje samoj manifestaciji”.

Paradi će, dodaju, u skladu sa praksom, prisustvovati predstavnici uprave Glavnog grada. Ispred Opštine Danilovgrad prisustvovaće potpredsjednik Aleksandar Pavićević, a ispred Prijestonice Cetinje sekretar Sekretarijata za kulturu, sport i mlade Stanko Marković. “Zbog ranije preuzetih obaveza, predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević i predsjednik SO Vidoje Tomčić neće prisustvovati Paradi. Opština nije delegirala predstavnika koji će prisustvovati Paradi”, saopšteno je “Vijestima” iz Službe predsjednika Opštine Žabljak.

Zbog ranije preuzetih obaveza, šetnji neće prisustvovati ni predsjednik SO Berane Novica Obradović.

“O vašem pozivu ću upoznati šefove klubova odbornika, te ukoliko budu iskazali interesovanje, bićete blagovremeno obaviješteni”, navodi se u odgovoru. Predsjednik SO Budva Krsto Radović rekao je da na Paradu neće doći “zbog obilježavanja porodične slave”. “Nemam informacije da li će neko iz Opštine ići na Paradu ponosa, s obzirom na to da nije radni dan, tako da ne znam kakvi su planovi kolega”, navodi se u odgovoru.

Na pitanja “Vijesti” nisu odgovorili ni iz većine političkih partija, a sudeći prema odgovorima onih koji jesu, na povorci osim Andrije Popovića iz Liberalne partije, neće biti drugih partijskih čelnika.

“Rukovodstvo liberala svake godine, od prvog prajda, šeta sa LGBT osobama i njihovim prijateljima... Predsjednik LP jedini je lider koji je do sada učestvovao na Montenegro Prajdu i bez kalkulacija podržao jednakost svih ljudi pred zakonom i društvom”, kazali su iz te partije.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović na Prajdu neće biti “zbog ranije preuzetih obaveza i intenziviranja političkih dešavanja”, ali će na događaju biti članovi najviših partijskih organa. Iz Demokratske Crne Gore kazali su da Aleksa Bečić neće doći, da je prethodnim prajdovima “prisustvovalo nekoliko visokih javnih funkcionerki, odnosno poslanica i odbornica partije, te da vjeruju da će tako biti i u subotu.

Iz Brajovićevog SD-a su kazali da su “redovni učesnici Parade”.

Zbog toga što smatraju da “pojedinačne seksualne prakse građana Crne Gore nisu pitanja od javnog i političkog interesa” na povorci u subotu neće biti nikog iz Nove srpske demokratije (NSD).

“Pravljenje ideologije i političke doktrine od načina na koji neko upražnjava svoje seksualne potrebe... banalizuje politiku”, navodi se u odgovorima stranke Andrije Mandića i dodaje da cilj politizacije tih pitanja nije da bi se bilo ko zaštitio, već “isključivo da bi se podrivao pravoslavni hrišćanski identitet i prirodna porodica”.

Istog su stava i u Demokratskom frontu, čiji je dio NSD.

"DF se zalaže za zaštitu prava svih... Ali ovo nema veze sa pravima nego se radi o agresivnoj kampanji opasnog lobija koji razara dušu naroda. Njihovo ponašanje je vrlo perfidno. Nakon parada sada na sceni imamo zahtjev za gej brakovima, a ako im se izađe u susret onda je sledeće da isti ti, vjerovatno traže i prava i pedofile", kazali su "Vijestima" iz DF-a.

Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda imaće više predstavnika, među kojima su, pored ostalih, zamjenica Zdenka Perović, koja vrši funkciju do izbora novog ombudsmana, i Siniša Bjeković.

Okupljanje počinje u subotu u 16.00, a zvaničan program u 17.00 sati, kada od Spomenika kralju Nikoli kreće i povorka.

Kalezić: Solidarnost važna zbog prava svih

Danijel Kalezić iz NVO Kvir Montenegro u subotu očekuje podršku predstavnika Vlade, institucija, ali i partija opozicije, jer je ova godina, kako je rekao, “jako važna za ukupna ljudska prava u crnogorskom društvu”.

“Očekujemo solidarnost svih u trenutku u kojem smo suočeni sa raspirivanjem i govorom mržnje dijela političara i poslanika, koji zloupotrebljavaju naša ljudska prava”, rekao je on “Vijestima”, podsjećajući na skupštinsku diskusiju i glasanje o Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog pola. O Zakonu je u Skupštini glasano 2. avgusta, ali nije usvojen, jer nije bilo većine u parlamentu.

Stižu predstavnici ambasada, Orav nije siguran

I dok iz većine ministarstava i opština nisu odgovorili, iz ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i iz Delegacije Evropske unije potvrdili su svoje prisustvo. “Ambasadorka Alison Kemp prisustvovaće Paradi ponosa u subotu. Zamjenik ambasadorke Stiv Erik će takođe biti prisutan sa svojom partnerkom”, saopšteno je iz britanske ambasade “Vijestima”.

Iz Ambasade SAD su kazali da otpravnica poslova Džudi Kuo planira da predstavlja Ambasadu na paradi, zajedno sa članovima Ambasadine zajednice.

“Kao Amerikanci, zalažemo se za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda za sve. Zaštita i unapređenje jednakih prava LGBTI osoba dugo vremena jeste, i nastavlja da bude, politika SAD”, navodi se u odgovoru.

Iz Delegacije EU nisu precizirali da li će Aivo Orav učestvovati na skupu.

“Svi zaposleni u Delegaciji EU su informisani o održavanju Parade ponosa. Kao i svake godine, naša institucija imaće svoje predstavnike na ovom važnom događaju”, kazali su iz Delegacije “Vijestima”.

Bonus video: