Statisu opet legalizuju divlju gradnju na Svetom Stefanu

Uklanjanje kamenih zgrada, izgrađenih bez dozvole, nije predviđeno ni novim Nacrtom plana privremenih objekata do kraja 2018. godine
65 pregleda 10 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2016. 17:11h

Opština Budva ne namjerava da ukloni na divlje izgrađene kamene zgrade od gotovo 2.000 kvadrata naspram grad-hotela Sveti Stefan, grčkog biznismena Petrosa Statisa.

To nije predviđeno ni novim Nacrtom plana privremenih objekata do kraja 2018. godine, nakon što je prethodni uoči Nove godine povučen sa skupštinskog zasjedanja, jer nije dobio saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Nacrt, sa manjim izmjenama u odnosu na stari, naći će se pred odbornicima u srijedu i u njemu su i dalje građevine na Svetoma Stefanu, koje se tretiraju kao privremni objekti. Time se ponavalja praksa iz ranijih godina da Opština Statisove građevine legalizuje pod formom privremenih objekata - tezgi, kioska, štandova...

Građevine su prije šest i po godina izgrađene bez dozvole, naočigled brojnih državnih i lokalnih inspekcijskih službi, na zemlji uknjiženoj na Hotelsku grupu Budvanska rivijera.

Tužilaštvo je odbacilo prijavu koju je MANS podnio još u januaru 2012. protiv ministra Branimir Gvozdenovića, optuživši ga da toleriše nelegalnu gradnju i da ne preduzima mjera iz svoje nadležnosti.

Krivične prijave podnesene su i protiv kompletnog tadašnjeg opštinskog rukovodstva koje je dozvolilo gradnju.

Divlje betonske građevine biće pretvorena u 12 luksuznih apartmana.

To je predviđeno programskim zadatkom koji je Vlada usvojila još sredinom marta prošle godine.

Upravo na osnovu tog programskog zadatka, bio je raspisan javni konkurs za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer.

Programskim zadatakom Vlada je dala zeleno svjetlo da se na 29 lokacija od Pržna do Svetog Stefan izgradi duplo više od postojećih kapaciteta.

Firmi “Adriatic properties” omogućeno je da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnjom Miločerskom parku, izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Dozvoljena im je i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila namijenjenih prodaji, čija će kvadratura biti utrostručena.

Bonus video: