"Studenti nemaju dovoljno vremena za predispitne obaveze"

"Većina studenata, takođe, smatra da su programi razmjene studenata nepristupačni osobama sa ivaliditetom"
0 komentar(a)
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pravni fakultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.02.2013. 12:31h

Crnogorski studenti kao najveći problem u toku studiranja vide krutost bolonjskog procesa školovanja, pokazalo je istraživanje Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore o socijalnoj dimenziji visokom obrazovanja.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta posvećenog socijalnog dimenziji studiranja, a obuhvatilo je kako studente sa invaliditetom, tako i one bez njega.

"Čak 50 odsto studenata je kazalo da nemaju dovoljno vremena za predispitne obaveze", kazala je članica Udruženja Miroslava Mima Ivanović .

Ona je naglasila da je istraživanje pokazalo da je za 11 odsto manje studenata sa invaliditetom koji razmišljaju o nastavku školovanja nakon studija, u odnosu na visokoškolce bez invaliditeta.

"Većina studenata, takođe, smatra da su programi razmjene studenata nepristupačni osobama sa ivaliditetom", kazala je ona.

Ivanović je rekla da studenti sa invaliditetom kao najveće barijere vide nepristupačnost, kako okoline, tako i informacija

Ivanović je rekla da studenti sa invaliditetom kao najveće barijere vide nepristupačnost, kako okoline, tako i informacija.

"Osobe sa oštećenim vidom nemaju pristupačnu literaturu, pa se snalaze individualno, jer nema sistemskog rješenja za taj problem", kazala je ona.

Studentski domovi nepristupačni

Njen kolega iz Udruženja Marin Vujković rekao je da su i studentski domovi nepristupačni toj polupaciji, pa je tako obično prvi sprat rezervisan za visokoškolce sa indaliditetom.

"To je segragacija, jer su oni uglavnom u sobama sa studentima sa invaliditetom, i teško mogu naći drugog cimera. U studentskom životu ih uopšte nema, a fakulteti su samo djelimično pristupačni", upozorio je on.

Prorektorka za nastavu na Univerzitetu Crne Gore Mira Vukčević kazala je da sistemskih rješenja za poboljšanje položaja studenata sa invaliditetom nema, te da se od skoro radi na tome.

"Tek očekujemo rezultate na tom polju", rekla je ona, napominjući da treba raditi na socijalnoj dimenziji obrazovanja, kako bi se razvili puni kapaciteti pojedinaca.

Bonus video: