Sumnja pala i na advokate: Izuvaju cipele pred ZIKS-om

131 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2014. 20:17h

U većini zatvora na svijetu, pa i crnogorskim, muku muče kako da stanu na kraj krijumčarenju nedozvoljenih stvari koje stižu do osuđenika i pritvorenika – od droge, do mobilnih telefona.

Kao krijumčari pojavljuju se svi – od rodbine i prijatelja stanara zatvora u Spužu, pa do čuvara, a sudeći prema najnovijim mjerama sigurnosti sumnja je pala i na advokate.

Advokati su do nedavno, uslovno rečeno, bili privilegovani i nijesu prolazili detaljne kontrole kao ostali pojestioci ZIKS-a.

Od skoro i oni su pod rigoroznim nadzorom. Ogorčeni zbog toga najavili su da će tražiti razgovor sa upravom ZIKS-a.

„Doživio sam veliku neprijatnost i po meni jedno veliko poniženje jer sam od strane radnika obezbjeđenja a po nalogu naravno njihovih predpostavljenih zamoljen da se izujem i da mi pregledaju uz sve ostalo što nam pregledaju ovih dana ovih mjeseci i godina da mi pregledaju i cipele. To je stvarno ponižavajuće za nas advokate i ne znam da li se to igdje u svjietu radi da se advokati izuvaju da ostaju maltene bosi da bi neko pregledao njihovu obuću“, kazao je advokat Dragoljub Đukanović.

Advokat Slavomir Božović kazao je za TV Vijesti da su se i dosadašnjim načinom pretresa smo se osjećali poniženim.

„Jednostavno pregledali su nam novčanike, i druge stvari, skidanje kaiša a ovo sad je prevazišlo mjeru, ova odluka da se sazuvaju cipele i da se pregledaju čarape pevazišla je mjeru.“

Da bi došao do svojih klijenata izuvao se i predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović. I sam neprijatno iznenađen novim pravlima već najavljuje da će tražiti razgovor sa Upravom ZIKS-a.

„Budući da sam prvi prošao kroz trakvu jednu kontrolu sam znao da ću od svojih kolega advokata dobiti primjedbu na takvo ponašanje i takvu odluku Uprave zatvora ja ću kao predsjednik Advokatske komore reagovati i zajedno sa svojim kolegama računam da je takva reakcija naših kolega opravdana zaista smatram da nema potrebe bez obzira na svu procjenu uprave zatvora da nema potrebe u odnosu na advokate primjenjivati jednu takvu bizarnu mjeru kontrole“, rekao je Begović.

Detaljne kontrole do sada su prolazili članovi porodica i prijatelji osuđenika jer vrlo upravo su oni preko kojih su nedozvoljene stvari od droge do mobilnih telefona stizale do spuških ćelija. Nijesu nepoznati slučajevi i da nedozvoljene stvari unose upravo službenici ZIKS-a ali da to uradi advokat za sada je nezabilježeno.

„Ja sam 20 i više godina advokat skoro svaki dan sam u Istražnom zatvoru više sam tamo nego kućiniti jedanput niti ijedan advokat nije napravio nešto čega bi se mi stidjeli niti jedan propust niti jednu povredu“, kaže za TV Vijesti Zdravko Begović.

„Ne znam šta može biti skriveno ako imaju bilo kakve sumnje u tom pravcu to se sigurno rješava na drugi način a ne na ovaj način i neko mora takvu odluku da promijeni ako misli da ovakav sistem posjeta zatvoru funkcioniše i dalje“, rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

I ako izrevoltirani dodatnim pretresima advokati se, kako nam je saopšteno iz Uprave Zatvora nijesu uputili zvanične primjedbe.

Izuvanje cipela i pregled obuće, kako je objašnjeno iz ZIKS-a dio je bezbjednosnih procedura koje važe u zemljama Evropske unije a kojima teži i Crna Gora. Sudeći prema odgovorima iz uprave zatvora advokati će ubuduće morati da se prilagode evropskim normama.

Galerija

Bonus video: