Tužilaštvo „baždari” budvanske vodomjere

“Vijestima” potvrđeno da je odmah dostavljena sva dokumentacija usvojena u Skupštini u vrijeme DPS vlasti
215 pregleda 2 komentar(a)
Vodovod Budva, Foto: Vuk Lajović
Vodovod Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.02.2018. 20:47h

Specijalno tužilaštvo pročešljaće dokumentaciju Opštine Budva o povećanju cijena vode i uvođenju takse na vodomjere.

Specijalno policijsko odjeljenje, po nalogu Specijalnog tužilaštva, zatražilo je juče od Skupštine opštine da dostavi kompletnu dokumentaciju o odlukama iz 2014. i 2016. da se gradskom “Vodovodu” dozvoli povećanje cijene i uvođenje takse od 8,09, odnosno 3,63 eura.

“Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo od službenika Specijalnog policijskog odjeljenja zatražilo da od Skupštine opštine Budva izuzmemo cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na donošenje Odluke o povećanju cijena vode, kanalizacije, takse na brojila, usluge odvoda otpadnih voda, te ostalih usluga objavljenih u Službenom listu u 2015. i 2016“, piše u dopisu koji potpisuje rukovodilac

Specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić, a u koji su „Vijesti“ imale uvid.

“Vijestima” je potvrđeno da je odmah dostavljena sva dokumentacija usvajana u Skupštini u vrijeme bivše DPS vlasti.

Do reakcije Specijalnog tužilaštva došlo je nakon što je Ustavni sud nedavno proproglasio neustavnom odluku “Vodovoda” iz 2016. kojom su građani Budve plaćali i takozvanu taksu na vodomjer.

“Vodovod” je predložio, a Skupština u septembru 2014. usvojila novi cjenovnik.

Cijena kubika vode za domaćinstva u zimskom periodu iznosila je 1,34 , a u ljetnjem 2,09 eura. Privrednici su zimi plaćali 2,69 eura po kubiku, odnosno 4,19 eura ljeti.

Usluge kanalizacije bile su 50 odsto od cijene kubika vode.

“Vodovod” je bio prinuđen da naplaćuje takse za vodomjere jer je lokalna uprava tražila način kako da izmiri godišnje obaveze za izgradnju i održavanje postrojenja za tretman otpadnih voda u naselju Vještice.

Godišnja obaveza po tom osnovu iznosila je šest miliona eura.

Donošenju odluke oštro se usprotivila tadašnja opozicija, koja sada upravlja gradom, ocijenivši je nezakonitom.

Pod pritiskom javnosti, taksa za vodomjere je 2016. godine smanjena na 3,63 eura, a cijena kubika vode na 1,58 eura bez PDV-a.

Pokreću se, međutim, sudski sporovi koje “Vodovod” gubi.

Početkom decembra prošle godine, Viši prekršajni sud, po tužbi Agencije za zaštitu konkurencije, kažnjava “Vodovod” novčanom kaznom od 61.000 eura, a odgovorno lice sa 1.000 zbog naplaćivanja takse za vodomjere.

U drugom sporu, Ustavni sud donosi konačnu presudu da je odluka iz 2016. neustavna i da se stavlja van snage. Presuda je postala pravosnažna početkom februara.

Taksu neće naplaćivati od ovog mjeseca

Rukovodstvo “Vodovoda” prije dva dana je kazalo “Vijestima” da je ukinulo naplatu takse, odnosno da je neće biti na februarskim računima.

“Vodovod” je na taj način ostao bez godišnjeg prihoda od 1,1 miliona eura, a njegove sadašnje obaveze prema Opštini za projekta otpadnih voda su 1,2 miliona eura. Opština je sredinom januara zatražila da joj “Vodovod” hitno isplati taj iznos, što je preduzeće odbilo, odgovorivši da su dugovanja Opštine mnogo veća i zatražilo „prebijanje”.

Bonus video: