Tužilaštvo negira zagađenja koja se vide i na satelitskim snimcima

Iz “Green homa” pozvali su tužilastvo da im pojasni koji je to dokaz dovoljno dobar za utvrđivanje krivičnog djela
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 02:28h

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Nevladine organizacije "Green home" protiv Društva za eksploataciju i preradu kamena "Šišović" iz Danilovgrada zbog nedostaka dokaza.

Ta NVO podnijela je krajem septembra prijave protiv pet preduzeća zbog neposjedovanja tehnoloških rješenja za tretman otpadnih voda i odlaganje otpada u rijeku Zetu.

Iz "Green homa" strahuju da će prijave i protiv ostalih biti odbačene, iako, kako tvrde, postoje konkretni dokazi o njihovom radu mimo zakona.

"Na ovaj način se potvrđuje činjenica da u Crnoj Gori ne postoji aktivna i odgovarajuća kaznena politika za nezakoniti odnos prema životnoj sredini. Većina krivičnih i prekršajnih prijava protiv onih koji ugrožavaju životnu sredinu odbacuje se zbog nepoznavanja oblasti ekologije i zaštite životne sredine od strane sudija i tužilaca, kao i nepreciznosti zakona", upozorila je koordinatorka te NVO Nataša Kovačević.

Krivične prijave krajem septembra podnijeli su protiv ovlašćenih lica i preduzeća DOO "Pantomarket" svinjogojska i farma koka u Spužu i Martinićima, "Šimšić Montmilk" u Lazinama, kao i protiv DOO "Šišković -Visso" i Društvo za eksploataciju i preradu kamena "Šišković" u Pažićima zbog zagađivanja te rijeke.

"Tokom akcija čišćenja Zete slikali smo odlaganje čvrstog i tečnog otpada u rijeku direktno, bez ikakvih prethodnih tretmana. Pet zagađivača koje smo zatekli na licu mjesta tužili smo. Ja sam dokumentima i fotografijama potkrijepila svoje svjedočenje. Prvu od pet krivičnih prijava odbili su", kazala je Kovačević.

Ona je za "Vijesti" rekla da u tužilaštvu i sudstvu ne razumiju temu i ne trude se oko prijava koje se tiču životne sredine. Do sada je, priča ona, nailazila na pravne savjete da od toga koliko se potrudite da samostalno i sa svih aspekata uredite dokaze, zavisi pokretanje postupka i blagovremeno procesuiranje krivične prijave od strane tužilastva.

Građanin, ističe ona, bez sredstava i stručnih mogućnosti, prepušten je sigurnoj propasti krivične prijave, jer je prinuđen da se bavi istragom za koju nije stručan i za čije sprovođenje su zapravo nadležni drugi organi.

Iz “Green homa” pozvali su tužilastvo da im pojasni koji je to dokaz dovoljno dobar za utvrđivanje krivičnog djela.

"U slučaju zagađivača na Zeti doo "Šišković", priložili smo kao dokaz fotografije zagađenja koje možete bilo koji dan slikati na licu mjesta na Zeti, svjedoke koji su kao savjesni građani lično bili prisutni, ali nijesu ni pozvani da svjedoče. Dok se analize tekućih voda uzimaju kao relevantne, sediment od kamene prašine na dnu rijeke Zete je vidljiv čak i na satelitskom snimku", priča Kovačević.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: