Tužilaštvo odbilo zahtjev za izuzeće zastupnika optužnice protiv Mugoše

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović kazala je da se suđenje nastavlja 10. maja
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.04.2012. 18:39h

Tužilaštvo je odbilo kao neosnovan zahtjev Branislava Lutovca, advokata glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića, da se u slučaju protiv Miljana Mugoše, sina gradonačelnioka Podgorice, izuzme zastupnik optužnice Zoran Vučinić.

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Nada Rabrenović kazala je za TV "Vijesti" da se suđenje nastavlja 10. maja.

Suđenje Miljanu Mugoši zbog incidenta u kojem su on i njegov otac Miomir Mugoša napali ekipu "Vijesti" u avgustu 2009. godine odloženo je 23. marta zbog zahtjeva branilaca Mihaila Jovovića za izuzeće zamjenika osnovnog tužioca Zorana Vučinića.

Sudija Osnovnog suda Nada Rabrenović je nakon tog zahtjeva prekinula postupak dok se o njemu ne izjasni osnovni tužilac u Podgorici Ljiljana Klikovac.

Advokat Branislav Lutovac, obrazložio je zahtjev za izuzeće navodeći da je od početka postupka tužilaštvo ekstremno prekršilo Zakonik o krivičnom postupku

Jovovićev branilac, advokat Branislav Lutovac, obrazložio je zahtjev za izuzeće navodeći da je od početka postupka tužilaštvo ekstremno prekršilo Zakonik o krivičnom postupku, povrjeđujući načela utvrđivanja istine i pravičnosti, kao i da tužilaštvo nije u slučaju njegovog klijenta poštovalo odredbu istog zakona koja propisuje dužnost tužioca da utvrđuje činjenice koje idu na teret, ali i u korist okrivljenog.

On je podsjetio da je tužilaštvo radilo četiri nalaza pokušavajući da opravda konstrukciju o nanošenju teške tjelesne povrede Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću.

"Ubio sam se od napora da dokažem jednu vrlo jednostavnu ali esencijalnu činjenicu da moj branjenik nije nasilnik. U optužnom aktu tužilac je napravio dokaznu trijažu u negativnom smjeru tako što je one okolnosti koje idu u prilog mom branjeniku izostavio, a ostavio samo one okolnosti koje ga terete.

Na taj način ekstremno je prekršio načelo istinitosti u krivičnom postupku", kazao je 23. marta advokat Lutovac.

U prilog tvrdnji da tužilaštvo nije zakonito postupalo, on je tada podsjetio da je u optužnom aktu tužilac ignosrisao izjave Jovovića i fotoreportera Borisa Pejovića, da je na Jovovića vađen pištolj, što su obojica naveli i u prijavi protiv Mugoše, odmah nakon incidenta.

Prema optužnici, mlađi Mugoša je optužen zbog nanošenja teške tjelesne povrede Jovoviću, u vidu pucanja bubne opne, a Jovović se tereti da je nanio lakšu tjelesnu povredu Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću.

Radonjić se kao "oštećeni" u incidentu prijavio 13 sati nakon što su njegov šef i mlađi Mugoša napali ekipu "Vijesti" zbog toga što je fotoreporter Boris Pejović pokušao da fotografiše nepropisno parkirano vozilo prvog čovjeka Podgorice.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je prošle godine najavio kako će ponovo provjeravati policijsko postupanje u konkretnom slučaju, što se nije desilo

Incident se dogodio 5. avgusta 2009. godine na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, u blizini tadašnjeg kafea "Art".

O pištolju koji je mlađi Mugoša potezao na urednika "Vijesti" nije se vodila istraga, kao ni o nasilničkom ponašanju gradonačelnika.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović je prošle godine najavio kako će ponovo provjeravati policijsko postupanje u konkretnom slučaju, što se nije desilo.

Stariji Mugoša je novčano kažnjen za prekršaj vrijeđanja na javnom mjestu.

Galerija

Bonus video: