U Nikšiću 550 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom

Riječ je o osobama koje su boravile u područja gdje je evidentiran virus Covid 19 ili imale kontakt sa građanima koji dolaze iz tih područja i koje su u kućnom nadzoru
4613 pregleda 0 komentar(a)

U Nikšiću je oko 550 osoba pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog virusa Covid 19, kazao je “Vijestima” epidemiolog Redžeb Zejnelagić.

Kako je kazao riječ je o osobama koje su boravile u područja gdje je evidentiran virus Covid 19 ili imale kontakt sa građanima koji dolaze iz tih područja i koje su u kućnom nadzoru.

Redžeb Zejnelagić
Redžeb Zejnelagić(Foto: Svetlana Mandić)

Prema riječima v.d. Doma zdravlja Nikšić, dr Ljiljana Adžić, jedan nalaz je poslat u Podgoricu, a znatno je manji broj pacijenata koji dolaze u Dom zdravlja.

Ljiljana Adžić
Ljiljana Adžić(Foto: Svetlana Mandić)

“Dom zdravlja dva puta dnevno dezinfekujemo, kao i sanitetsko vozilo koje je namijenjeno za transport bolesnika i prevoz do pacijenata koji su pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom. Dobili smo i dva odijela za izolacionu sobu i za tim koji ide na teren.”, kazala je Adžić.

Pult u nikšićkom Domu zdravlja
Pult u nikšićkom Domu zdravlja(Foto: Privatna arhiva)

Iz Doma zdravlja su još jednom apelovali na sugrađane koji imaju respiratornih zdravstvenih problema i sumnjaju na potencijalnu zarazu korona virusom, da ne dolaze odmah u zdravstvene ustanove, već da se prvo jave na dežurne telefone. 040 204-604 od 07-14h i 068/ 802- 335 od 0-24h.

Soba za izolaciju u Domu zdravlja
Soba za izolaciju u Domu zdravlja(Foto: Privatna arhiva)

U Domu zdravlja formiran je i krizni štab koji bi djelovao u slučaju pojave virusa ili proglašenja epidemije, a pripremljeni su i planovi akcije na primarnom nivou, dok su ranije postavljeni pultovi na kojima dežuraju dva tehničara a pacijenti su dužni da popune anketni listić sa sa pitanjima koje se odnose na zdravstvene tegobe, da li su putovali, dolaze li iz rizičnih područja.

Soba za izolaciju u Domu zdravlja
Soba za izolaciju u Domu zdravlja(Foto: Svetlana Mandić)

U zavisnosti od odgovora pacijenti će biti sprovedeni ili u izolacionu sobu ili ka izabranim ljekarima.

Bonus video: