U porodilištu često ostaju bebe koje roditelji ne žele

Beba ima svoj krevetić, svi je, i ljekari i sestre, mazimo, njegujemo, hranimo, a često i nadjenemo neko privremeno ime ili nadimak, priča dr Azra Begović
503 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2011. 19:57h

U porodilištu Kliničkog centra Crne Gore svake godine i do pet beba nakon rođenja ostane bez roditeljskog staranja. Najčešće ih nakon porođaja ostave maloljetne majke, koje nemaju podršku porodice da se izbore sa najvažnijom ulogom u životu.

Tim bebama, na žalost, niko nije dao ime. Tek što je rođena, postala je socijalni slučaj. Već joj se spremaju papiri za put u ustanovu za zbrinjavanje napuštene djece ili, uz malo sreće, u hraniteljsku porodicu, na usvajanje.

Neonatolog u porodilištu Centra za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Azra Begović objašnjava da o bebama koje majke nakon rođenja ostave, umjesto roditelja, tokom prvih mjesec dana života koje provode u porodilištu, brine medicinsko osoblje porodilišta.

"Tu nema pravila. Nekada se dešava da tokom jednog mjeseca par beba bude ostavljeno, a onda protekne i po nekoliko mjeseci da, na sreću, nemamo takvih slučajeva u porodilištu", kaže u razgovoru za “Vijesti” dr Begović.

Uglavnom maloljetne majke bez oslonca

Navodeći da se posljednji put takav slučaj dogodio u martu ove godine, dr Begović objašnjava da su to “različite životne priče, odnosno razlozi zbog kojih majke napuste svoje tek rođeno dijete”.

"Uglavnom se na to odlučuju maloljetne majke, koje nemaju oslonac i podršku porodice da bi ga podizale, zbog čega često kriju trudnoću i porođaj. Takođe, presudna je i teška socijalno-ekonomska situacija, a dešava se i da se radi o majkama problematičnog ponašanja, ili onima koje su ovisnici o drogama", objasnila je doktorka Begović.

Uglavnom se na to odlučuju maloljetne majke, koje nemaju oslonac i podršku porodice da bi ga podizale, zbog čega često kriju trudnoću i porođaj.

Dr Begović objašnjava da nakon rođenja, te bebe, dok se za njih ne pobrinu iz Centra za socijalni rad, prvih mjesec dana provode u porodilištu, što je “dovoljno vremena da ih zaposleni posebno zavole”.

"Svi zaposleni prema toj djeci imaju poseban odnos. Ta beba ima svoj krevetić, svi je, i ljekari i sestre, mazimo, njegujemo, hranimo, a često i nadjenemo neko privremeno ime ili nadimak, koje naravno nije zvanično. Donosimo garderobu od kuće, a kada god nam obaveze to dozvole, trudimo se da im barem malo nadomjestimo ljubav u prvim danima života", iskrena je dr Begović.

U porodilištu

Mirne su i ne plaču

Po nepisanom pravilu, dodaje ona, to su mirne bebe, koje vrlo malo plaču i koje bi svako poželio za sebe.

Dr Begović otkriva da ima i slučajeva kada se za ostavljenu bebu pobrine neko od članova porodice, najčešće otac.

Tako se prisjeća da je otac djeteta, koje je rođeno iz vanbračne zajednice, kada je doznao da majka nije željela da se stara o njemu, nakon mjesec dana uzeo dijete iz porodilišta, da se sam pobrine o njemu.

Ukoliko majka ostane pri svom stavu i ode bez bebe u naručju iz porodilišta, o tome se obavještava Centar za socijalni rad.

Dr Begović je objasnila da sa majkama koje se izjasne da ne žele da se staraju o svom djetetu, a često ne žele ni da vide svoju bebu, u porodilištu prvenstveno razgovara socijalni radnik, o njihovim ličnim razlozima i situaciji koja ih je navela na to.

Ukoliko majka ostane pri svom stavu i ode bez bebe u naručju iz porodilišta, o tome se obavještava Centar za socijalni rad.

"Tako da se od beba koje, u međuvremenu, postanu miljenici porodilišta, nakon mjesec dana moramo rastati. Predstavnici Centra za socijalni rad preuzimaju dalju odgovornost o njima i upućuju ih u Dom za zbrinjavanje djece u Bijelo", kazala je doktorka i dodala da su “rastanci sa njima uvijek praćeni suzama”.

530 djece bez roditelja

Bez roditeljskog staranja u Crnoj Gori trenutno je 530 djece. Iz Centra za socijalni rad kazali su Vijestima da je “od toga 396 u porodičnom smještaju, dok se 130 djece nalazi u Dječjem domu “Mladost” iz Bijele.

"Centar je obavezan da zbrine svako dijete koje je napušteno, te sa tako i bebe koje su ostavljene po rođenju u porodilištu, zbrinjavaju u Dječji dom “Mladost” u Bijeloj", kazali su iz Centra.

Oni su objasnili da su prije zbrinjavanja bebe, u obavezi da stupe u kontakt sa majkom djeteta i članovima porodice. A sreću da roditeljsku ljubav pronađu u toplini neke druge porodice, prema podacima Centra, prošle godine imalo je šestoro djece.

Galerija

Bonus video: