URA: Stopirati sve prinudne naplate, imati razumijevanja za podstanare

Navode da su im se u prethodnim danima javljali građani kojima ovih dana stižu odluke sudova i javnih izvršitelja o prinudnoj naplati
2901 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Iz Građanskog pokreta URA apelovali su danas da za vrijeme pandemije koronavirusa sve prinudne naplate, javna izvršenja zbog zaostalog dugovanja privredni subjekti i državni aparat moraju stopirati kako bi se pokazala solidarnost prema građanima koji su svi na direktan ili indirektan način ekonomski ranjivi zbog novonastale situacije.

Navode da su im se u prethodnim danima javljali građani kojima ovih dana stižu odluke sudova i javnih izvršitelja o prinudnoj naplati.

Odluka o prinudnoj naplati
Odluka o prinudnoj naplati(Foto: URA)
Odluka o prinudnoj naplati
Odluka o prinudnoj naplati(Foto: URA)

„Takvi postupci u ovakvom trenutku su neprihvatljivi, jer država mora imati razumijevanja za građane koji su u teškoj ekonomskoj situaciji, pa im svaki sudski rokovi za naplatu zaostalih dugovanja u ovom trenutku najmanje trebaju. Apsolutno razumijemo da se obaveze prema naplatiocima za određene usluge moraju izvršavati ali u ovakvoj situaciji one bi morale biti stopirane“, ističu oni.

Pozivaju i izdavaoce stambenog smještaja na solidarnost prema ljudima koji su podstanari i koji su na razne načine pogođeni mjerama borbe protiv koronavirusa pa nijesu u prilici da izmire svoje račune za rentu.

Oni navode podatak Monstat-a po kojem gotovo 10 odsto domaćinstava u Crnoj Gori zakupljuju prostor u kom žive, a tačan broj je procijenjen na 18.425 podstanarskih domaćinstava, ili oko 60.000 ljudi.

„Mogućnost da ostanu u svojim rentiranim domovima takvim ljudima zavisi od redovnog plaćanja kirije ili solidarnosti stanodavca. Ovo je vrijeme za kolektivnu solidarnost nikako za nehumano ponašanje i postupke. Uskoro će se i ovo nazvati juče, a ono kako smo kao zajednica kolektivno odgovorili na kriznu situaciju ostaće da traje“, zaključuju u saopštenju iz URA.

Bonus video: