Uskršnji piknik u Budvi: U srcu Starog grada pekli jagnjad na ražnju

I dok su se jagnjići, i to četiri komada, tiho pekla, mještani Starog grada, a i turisti, našli su se u čudu
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 15:02h

I kada se pomisli da je sa degradacijom budvanskog Starog grada, kulturno istorijskog spomenika prve kategorije, napokon stalo, neki novi incidenti, poput uskršnjeg „piknika“ u srcu ove najstarije naseobine na Jadranu, gdje je na pločniku zapaljena vatra i postavljen ražanj sa jagnjadima, potpuno obesmisle, sve vapaje mještana i kulturnih poslanika da se napokon zaštiti urbano jezgro Budve.

I dok su se jagnjići, i to četiri komada, tiho pekla, dok se veselo društvo uz zvuke grčke muzike zabavljalo, brojni posjetioci Staroga grada, mještani, a i turisti, našli su se u čudu.

Sama pomen ražnja i jagnjadi koja se okreću, prva su asocijacija nekih vašara, seoskih i svadbarskih zabava, ali po svemu sudeći Budva se priključila i toj vrsti turističke ponude - Guča na pjenu od mora.

Prema riječima mještana Staroga grada koji su i pozvali redakciju „Vijesti“, samo je falilo da prethodno jagnjad budu zaklana

Prema riječima mještana Staroga grada koji su i pozvali redakciju „Vijesti“, samo je falilo da prethodno jagnjad budu zaklana, pa kako to biva onda ispečena.

I zaista nesvakidašnji prizor na trgu gdje se nalazi nekoliko ugostiteljskih lokala, restorana, zapaljena je vatra na kamenom pločniku, a jagnjad nabijena na metalne šipke postavljena na trouglaste podupirače, kako bi se lijepo ispekla. A grčka muzika koja je odjekivala Starim gradom, kako je „Vijestima“ rečeno, nije bila slučajno izabrana, jer je riječ o društvu koje je blisko sa zakupcima grad hotela „Sveti Stefan“ grčkom kompnijom „Restis grupa“.

"Dotakli dno"

Cijelom situcijom ni malo nije iznenađena predsjednica Savjeta mjesne zajednice „Stari grad“ Božena Jelušić navodeći da smo „dotakli dno“.

"Kada jedan grad ne štiti svoj strateški kulturološki resurs, kao što je to slučaj u Budvi, teško je očekivati nešto drugačije. Ukoliko u toku ljeta nesavjesni korisnici montiraju sudopere na zidine Starog Grada, zašto se na Trgu palmi ne bi pekli jaganjci i organizovao piknik. Granica između urbanog i ruralnog zbrisana je onog trenutka kada je onemogućeno stanovanje i poštovanje osnovnih prava građana da žive životom dostojnim čovjeka, a on pretvoren u poligon divljanja privatnih interesa na štetu opšteg i zajedničkog. Koliko god je nekada bilo lijepo živjeti u Starom Gradu, njegovi stanovnici su danas višestruko poniženi i degradirani. Pošto svako tonjenje ima svoj kraj, valjda će se i odgovorni pojedinci i institucije konačno suočiti sa činjenicom da je dno dotaknuto", kazala je Jelušićeva za „Vijesti“.

Upravo uskršnji, neradni dani, dobro su poslužili, kada inspekcijske službe, mahom ne rade, da se dešavaju ovakve stvari.

Galerija

Bonus video: