Utvrdili predloge tri zakona iz oblasti pravosuđa

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da se novim zakonom o Ustavnom sudu reguliše postupak izbora sudija Ustavnog suda i funkcionalne nadležnosti za odlučivanje o ustavnoj žalbi
0 komentar(a)
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
suđenje, sudija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.12.2014. 20:56h

Vlada je danas utvrdila predloge zakona o Ustavnom sudu Crne Gore, Državnom tužilaštvu i o Specijalnom državnom tužilaštvu čime je, kako je saopšteno nakon sjednice, nastavila sa sprovođenjem reforme pravosuđa.

Iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću saopšteno je da se novim zakonom o Ustavnom sudu reguliše postupak izbora sudija Ustavnog suda i funkcionalne nadležnosti za odlučivanje o ustavnoj žalbi.

„Njegovim donošenjem unaprijediće se regulisanje dejstva odluka Ustavnog suda i odredbi koje uređuju postupak po ustavnoj žalbi, u skladu sa međunarodnim standardima, čime će se ispuniti obaveze predviđene Akcionim planom za Poglavlje 23 i povećati efikasnost ustavne žalbe, kao posljednjeg nacionalnog pravnog sredstva za zaštitu ljudskih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je izrada Zakona o Državnom tužilaštvu, kao jedna od mjera za jačanje nezavisnosti pravosuđa, predviđena je Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kako su pojasnili iz Vlade, njegovim usvajanjem obezbjediće se objektivne i transparentne procedure izbora državnih tužilaca, što će doprinijeti jačanju nezavisnosti Državnog tužilaštva.

Novim zakonskim rješenjima uspostavlja se jedinstven sistem izbora državnih tužilaca na nivou Crne Gore, na osnovu postupka koji je transparentan i zasnovan na zaslugama.

Uspostavlja se, kako je saopšteno, sistem periodičnog ocjenjivanja rada državnih tužilaca, uvodi sistem napredovanja na osnovu rezultata rada i uređuje postupak trajnog upućivanja državnog tužioca iz jednog u drugo državno tužilaštvo na dobrovoljnoj osnovi. Uz to, predloženo je i revidiranje postupka disciplinske odgovornosti i sistema disciplinskih prekršaja državnih tužilaca.

Donošenje Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, kao jedna od mjera za uspostavljanje nezavisnih, djelotvornih i specijalizovanih organa za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Njegovo usvajanje će, smatraju u Vladi, omogućiti efikasnije procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, bez obzira na visinu propisane kazne, kao i krivičnih djela sa elementima korupcije u državnom sektoru, ako je izvršilac javni funkcioner, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprječavanje sukoba interesa.

„Takođe, novi zakon će omogućiti efikasnije procesuiranje krivičnih djela sa elementima korupcije u privatnom sektoru, ako je pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od četrdeset hiljada, te krivičnih djela pranja novca, terorizma i ratnih zločina“, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je utvrđen i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim okupljanjima.

Tim aktom se, kako je pojašnjeno iz Vladinog Biroa, propisuju izvjesna ograničenja javnih okupljanja u mjeri koja je neophodna demokratskom društvu, radi zaštite javne bezbjednosti, prava, sloboda i zdravlja drugih lica.

„Propisana ograničenja srazmjerna su potrebama zaštite od terorizma, zaštite državne bezbjednosti i zaštite bezbjednosti i prava drugih“, kaže se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Predlog odluke o donošenju Prostornog plana posebne namjene za Durmitorsko područje i zaključila da ga dostavi Skupštini Crne Gore radi donošenja.

Radi realizacije obaveza iz globalne inicijative „Partnerstvo otvorenih vlada“, Vlada je, kako je saopšteno, u objektivno najkraćem roku izmijenila Zaključak 64. sjednice tako što je precizirano da izbor predstavnika nevladinih organizacija u Operativni tim Partnerstva otvorenih vlada treba da bude obavljen shodno Uredbi o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija.

„Dok je koordinator Operativnog tima zadužen da imenuje Tim u roku od pet dana od dana završetka postupka za izbor predstavnika nevladinih organizacija u Operativni tim“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je izmjenom zaključka koordinator Operativnog tima zadužen da redovne kvartalne izvještaje podnosi isključivo Vladi.

Razmatrajući Analizu pojedinih aspekata poreske politike - perspektive za reformu i Informaciju o stanju javnih finansija i broju zaposlenih na lokalnom nivou, Vlada je odgodila donošenje konkretnih zaključaka do naredne sjednice, kako bi se u predlog mjera integrisale i pojedine sugestije iz današnje diskusije.

„Ističući odlučnost u realizaciji osnovnih ciljeva reforme poreskog sistema – osiguranje održivosti javnih finansija i ograničavanje rasta javnog duga, smanjenje poreskog opterećenja i unapređenje investicionog ambijenta i konkurentnosti crnogorske ekonomije, Vlada je naglasila da novim mjerama neće biti ugrožena konzistentnost crnogorske poreske politike i neće doći do povećanja poreza“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: