Više NVO tražilo od Vlade da zaštiti životinje dok traju mjere

Podsjećaju da su, u skladu sa mjerama Nacionalnog tijela za zarazne bolesti, u cilju zaštite zaposlenih, građanima i volonterima zabranjene posjete skloništima za napuštene životinje
2016 pregleda 1 komentar(a)
Podgoričko sklonište za životinje, Foto: Privatna arhiva
Podgoričko sklonište za životinje, Foto: Privatna arhiva

Više nevladinih udruženja za zaštitu životinja tražili su od Vlade da u danima dok traju mjere protiv širenja novog virusa korona, zaštite i životinje, posebno bezdomne.

Podsjećaju da su, u skladu sa mjerama Nacionalnog tijela za zarazne bolesti, u cilju zaštite zaposlenih, građanima i volonterima zabranjene posjete skloništima za napuštene životinje.

"Pozdravljamo tu odluku, ali urgiramo i da se iz tog razloga uvedu mjere koje bi dodatno zaštitile i životinje, te predlažemo da se veterinarske posjete i hranjenje i higijena dodatno pojačaju", navodi se u pismo NVO.

Dodaju da su zbog zatvaranja lokala i restorana mnoge bezdomne životinje ostale bez hrane i vode i traže da NKT uputi apel svima “da se hranjenje bezdomnih životinja nastavi, uz mjere opreza".

"Urgiramo da se policijske i komunalne kontrole javnih površina pojačaju, ne samo kada je u pitanju provjera neophodnosti kretanja, već i bacanje otrova po javnim površinama, s obzirom na to da nam građani prijavljuju učestalija trovanja u njihovim naseljima i gradovima", piše u apelu NVO.

Zahtijevali su i da NKT, prilikom uvođenja novih mjera, informisanja i komunikacije sa javnošću, u narednom periodu razmotri i vlasničke i bezdomne životinje čiji životi zavise direktno od ljudske pomoći i brige.

"Pozivate na solidarnost jednih prema drugima, te vas molimo da pozovete i na solidarnost prema trenutno najugroženijima koji zavise direktno od čovjeka, a ne predstavljaju opasnost prema dosadašnjim informacijam u vezi sa COVID-19", navodi se u dopisu NVO.

Dodaju i da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije psi i mačke ne prenose koronavirus, niti mogu da budu zaraženi njime.

"I to treba jasno staviti do znanja javnosti. Predsjednik Svjetske veterinarske asocijacije za male životinje (WSAVA), dr Šejn Rajan kazao je da dosadašnji dokazi još snažno ukazuju da COVID-19 ne može da pređe sa kućnih ljubimaca na ljude", navodi se u pismu NVO Spas, Prijatelji životinja, Ruka šapi, Kottor kitties, Šapice, Kuća životinja, Nikšićko udruženje za zaštitu životinja, Aktivna zona i Feniks.

Iz Veterinarske komore nedavno su saopštili da “na osnovu istraživanja OIE ne postoji opasnost da se zaraza prenese od životinja". Kazali su da veterinari dežuraju 24-sata i apelovali na držaoce životinja da preglede zakazuju.

Ko brine o ljubimcima lica u karantinu i izolaciji

Iz "Kuće životinja" uputili su nedavno zahtjev Vladi da odgovori šta se dešava sa kućnim ljubimcima državljana koji su se u Crnu Goru vratili iz inostranstva i upućeni su u karantin.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova, granična policija i sanitarna inspekcija zatečeni su ovom situacijom i nemaju odgovarajući i jedinstven", piše u zahtjevu koji potpisuje direktorica NVO Danijela Rešetar.

Dodaje da je nejasno i ko je zadužen za ljubimce držalaca kojima su upućene mjere samoizolacije ili su na liječenju i dodaje da je ta NVO za posljednjih pet dana zbrinula sedam pasa vlasnika kojima je određena obavezna mjera samoizolacije.

Bonus video: