Vlada odobrila kolektivni ugovor RTCG

Ministar Bogdanović je rekao da finansijski, politički i institucionalno nezavisan Javni servis predstavlja jedan od najvažnijih subjekata demokratskog društva
573 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice Vlade, Foto: Luka Zeković

Vlada je danas usvojila Informaciju o zaključivanju kolektivnog ugovora Radio Televizije Crne Gore (RTCG), kojim se uređuju prava i obaveze radnika, ali i Javnog servisa prema zaposlenima.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović rekao je da finansijski, politički i institucionalno nezavisan Javni servis predstavlja jedan od najvažnijih subjekata demokratskog društva.

"Usvajanje kolektivnog ugovora nedvosmisleno doprinosi tome da on i dalje ostane takav", rekao je Bogdanović na konferenciji za novinare nakon sjednice.

On je objasnio da se kolektivnom ugovorom uređuju prava i obavaze zaposlenih, kao i prava i obaveze RTCG prema zaposlenom.

"Ugovor sadrži tabelarni prikaz radnih mjesta i koeficijente složenosti predviđene za ta radna mjesta, čime se doprinosi boljem položaju zaposlenih i lakšem ostvarivanju njihovih prava", rekao je Bogdanović.

On je istakao da usvajanje novog kolektivnog ugovora ne ugrožava sistem finansiranja RTCG, ni za ovu, ni za narednu godinu, i da postojeći model finansiranja obezbjeđuje održivost čitavog sistema.

Bonus video: