Vlada: Netačne tvrdnje DF, nema policijskog časa

"Za one koji nijesu dovoljno sagledali propise, pa sljedstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazujemo: da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolestI", navodi se u saopštenju
11693 pregleda 23 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić, Bojana Ćupić
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić, Bojana Ćupić
Ažurirano: 31.03.2020. 10:19h

Vlada Crne Gore saopštila je da su netačne tvrdnje Demokratskog fronta (DF) da je Vlada uvela policjiski čas i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije koronavirus nezakonite.

Oni su reagovali na saopštenje DF da je "uvođenjem neustavnog policijskog sata preko Tvitera, Vlada Crne Gore i NTK po nalogu Mila Đukanovića ozvaničili diktaturu i ugrozili najosnovnija ljudska prava i slobode građana. "

Iz Vlade su kazali da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila globalnu pandemiju koronavirusa 11. marta, a u Crnoj Gori je epidemija proglašena zvaničnom odlukom 26. marta ove godine.

"Za one koji nijesu dovoljno sagledali propise, pa sljedstveno tome donose pogrešne zaključke, ukazujemo: da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprečavanje širenja zaraznih bolesti, da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti, da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti takođe predviđeno Zakonom, da naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje, da je tako učinjeno i Naredbom Ministarstva br. 8-501/20-129/424 od 30. marta (juče) koja je odmah objavljena u Službenom listu", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

Oni su dodali da nema policijskog časa - već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti, zaštiti zdravlja i života građana, uz, kako su saopštili, mogućnost svakodnevnog kretanja svakog radnog dana od pet do 19 časova, i subotom do pet do 13 časova.

"Takođe, propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa. Ukazujemo da Nacionalno koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja sve mjere donose osluškujući i procjenjujući zabrinutost građana, i rukovodeći se isključivo interesom njihovog zdravlja", navodi se u saopštenju.

Zbog toga smatraju iz vlad da nije vrijeme za politiku, nego za dosljednu zaštitu zdravlja i života svakog građanina i njegove porodice", navodi se u saopštenju.

"Ako ki politički subjekt ne može da se prepozna kao dio ovog sveobuhvatnog, odgovornog i humanog procesa, u kojem, vjerujemo, svi treba da budemo jedno i zajedno, ostaju mu na raspolaganju pravna sredstva i sudovi, kao mogućnost provjere da li su odluke Ministarstva zdravlja zasnovane na Ustavu i zakonu", zaključuje se u saopštenju Vlade.

Bonus video: