Vlasnik "Mateja" prosuo 70 tona guma na Vrtijeljku?

Gume su na Bukovici prije 10-ak dana istovarila tri kamiona, a na Vrteljci je, nekoliko dana kasnije, istovareno na hiljade komada tog otpada. Uprava policije juče je potvrdila da se radi o 70 tona
346 pregleda 0 komentar(a)
gume deponija Vrteljka, Foto: Privatna arhiva
gume deponija Vrteljka, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.07.2017. 06:33h

Oko 70 tona guma na nesanitarnoj deponiji Vrtijeljka kraj Cetinja vjerovatno je istovario vlasnik i direktor preduzeća "Matej" Momčilo Krivokapić sa Cetinja.

To preduzeće registrovano je za promet otpacima, piše u Centralnom registru Poreske uprave, gdje se i navodi da je Krivokapić njegov gazda i direktor.

Uprava policije juče je saopštila da je M. K. (54) iz Cetinja saslušan. Oni su naveli da sumnjaju, da je u mjesto Vrtijeljka dovezao kaminom i potom istovario 70 tona guma.

Krivokapić je potvrdio "Vijestima" da je on ta osoba, jer je na molbu da nam saopšti šta je policiju intersovalo samo odgovorio "da je njima sve ispričao" i prekinuo telefonsku vezu.

Ministarstvo turizma i održivog razvoja (MORT) je obavezalo nadležne u prijestonici Cetinje da procijene količine guma koje su odložene na nesanitarnoj deponiji Vrtijeljka i regionalnom putu Cetinje - Čekanje - Njeguši, na Bukovici, a MORT će razmotriti mogućnost odlaganja tog otpada na podgoričkoj deponiji, saopšteno je “Vijestima” iz MORT-a.

Gume su na Bukovici prije 10-ak dana istovarila tri kamiona, a na Vrtijeljki je, nekoliko dana kasnije, istovareno na hiljade komada tog otpada. Uprava policije juče je potvrdila da se radi o 70 tona.

Osnovni tužilac Cetinja će ocijeniti, tvrdi policija, da li će M. K. goniti po službenoj dužnosti, kao i o nadležnostima drugih organa i institucija u vezi sa uklanjanjem guma.

“Vijesti” su ranije objavile da su kamioni koji su istovarili gume na Bukovici vlasništvo kompanije "Mehanizacija i programat" iz Nikšića.

Prema podacima sa sajta Uprave za javne nabavke, Direkcija za puteve Ministarstva saobraćaja je u oktobru, 2015. sa tom firmom, potpisala ugovor o radovima na rekonstrukciji regionalnog puta R-1 Cetinje - Njeguši. Na toj dionici se radi i tunel, zbog čije sanacije su, navodno, gume i dovožene na spornu lokaciju. “Vijesti” su i ranije kontaktirale firmu “Mehanizacija i programat”, ali iz te kompanije nisu odgovorili da li su povezani sa istovarom guma.

Za poslove nadzora nad izvođenjem radova, Ministarstvo saobraćaja je dodatno angažovalo firmu “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” iz Podgorice. Vrijednost ugovora je procijenjena na 79.135 eura. Ta firma je, prema ugovoru, pored ostalog, u obavezi da primijeni mjere zaštite na radu, kako ne bi došlo do povrede, odnosno nesreće na poslu.

NVO "Naša akcija" podnijela je prijavu inspekciji protiv nikšićke i firme “Građevinski nadzor i laboratorijska ispitivanja” iz Podgorice, jer “nisu ispoštovali ugovor sa Ministarstvom saobraćaja”.

Iz MORT-a su “Vijestima” kazali da je za poseban otpad, kao što su gume, nadležan ekološki inspektor. Iz Uprave za inspekcijske poslove, međutim, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o aktivnostima sa terena, te rezultatima tih aktivnosti, o procijenjenim količinama otpada…

Vrtijeljka je crna ekološka tačka, a prijestonica je za njeno uređivanje dobila oko dva miliona eura. "Vijestima" su iz kabineta Aleksandra Bogdanovića nedavno kazali da odlaganje guma na tu lokaciju "dovodi u pitanje i samu realizaciju projekta njene sanacije". O gumama sa Bukovice i Vrtijeljke javnost je saznala zahvaljujući fotografijama koje su snimili strani državljani.

Nevjerovatno da je to jedan čovjek uspio

Aktivistkinja NVO “Green Home” Jelena Marojević kaže da treba pratiti rezultate istrage kako bi se saznalo na koji način i za čije potrebe je došlo do deponovanja guma.

"Zvuči nevjerovatno da je jedan čovjek uspio da deponuje toliku količinu guma u jednom danu. Ovaj slučaj bi sada trebalo da bude pod posebnom pažnjom javnosti jer pored toga što je primjer najgrubljeg kršenja zakona, ovdje imamo prijavu protiv konkretnog lica, za razliku od brojnih ranijih primjera prijava koje su pokrenute protiv NN lica i nikada nisu imale sudski epilog“, rekla je ona.

Marojević kaže da ovu istragu treba pratiti pomno.

Za nezakonito odlaganje kazna od 500 do 20.000 eura

Otpadne gume spadaju u posebne vrste otpada, pa su oni koji ih proizvode ili koriste, dužni da poštuju Uredbu o načinu i postupku osnivanja sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadnih guma i rada tog sistema, objasnili su iz MORT.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, kazna za pravno lice koje ne preda otpadnu gumu privrednom društvu ili preduzetniku koji ima dozvolu za preradu i zbrinjavanje otpadnih guma, ili ukoliko miješa otpadne gume sa drugim otpadom, iznosi 500 do 20.000 eura.

Bonus video: