ŽICG popravila infrastrukturu: U Podgorici sređuju signalizaciju

Radi se na ugradnji grijača skretnica ka Nikšiću
114 pregleda 1 komentar(a)
Željeznička infrastruktura, Foto: Boris Pejović
Željeznička infrastruktura, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.08.2017. 19:22h

Češka firma “Praha” radiće na zamjeni signalno-sigurnosnog uređaja u željezničkoj stanici Podgorica, vrijednog 6,15 milona eura.

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) je potpisala ugovore početkom mjeseca sa tom firmom i grčkim konzorcijumom „ERGOSE S.A. (Lider) - SYSTEMA (Partner)”, koji će vršiti nadzor nad radovima.

Nadzor će koštati 490.200 eura, a radovi bi trebalo da budu završeni u roku od 12 mjeseci.

Iz ŽICG su ranije saopštili da su ugovori sastavni dio ''Projekta rehabilitacije na glavnoj pruzi Beograd-Bar, odnosno željezničke pruge Vrbnica-Bar, dio kroz Crnu Goru'' koji se finansira iz kredita EIB i donacije Evropske unije kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Radovi na signalizaciji će uključiti zamjenu postojećeg sigurnosnog uređaja koji je bio relejnog tipa, novim savremenijim elektronskim sigurnosnim uređajem koji će omogućiti upravljanje staničnim uređajem na jednostavniji i efikasniji način. IZ ZICG-a su objasnili da će to eliminisati dosadašnje probleme otežanog održavanja starog sistema zbog nedostatka rezervnih djelova.

Tvrde da će u dugoročnom planu nastaviti sa modernizacijom ovog tipa i u drugim službenim mjestima.

ŽICG je angažovala češku kompaniju i za ugradnju grijača skretnica u željezničkim stanicama Ostrog i Nikšić, vrijedne 419.691 euro.

Ovaj projekat će se finansirati iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. I taj projekat je planiran za osam mjeseci.

"Realizacijom projekta ugradiće se grijači skretnica i prateći uređaji koji će sprečavati zamrzavanje skretnica na niskim temperaturama, što će obezbijediti automatsko održavanje nesmetanog rada skretnica u zimskim uslovima u stanicama Nikšić i Ostrog", objavila je ŽICG na svom sajtu.

Željeznička infrastruktura je dotrajala i godinama u nju nije ulagan ozbiljniji novac.

Bonus video: