Značajno smanjen promet putnika i robe na graničnim prelazima

Granična policija i službenici Sanitarne inspekcije, na svim graničnim prelazima, sprovode preporuke Instituta za javno zdravlje, Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbe Ministarstva zdravlja, kako bi pokušali da spriječe unošenje koronavirusa u Crnu Goru
4372 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa graničnog prelaza Božaj, Foto: Boris Pejovic
Detalj sa graničnog prelaza Božaj, Foto: Boris Pejovic

Sektor granične policije evidentirao je značajno manji prelaz crnogorske granice, tako da je u četvrtak 19. marta u Crnu Goru ušao 781 putnik, dok je na prelazima evidentirano svega 1.112 izlaza iz države, saopšteno je “Vijestima” u vrhu Uprave policije. Poređenja radi, 8. marta u Crnu Goru je preko istih graničnih prelaza ušlo i izašlo više od 30.000 osoba.

Granična policija i službenici Sanitarne inspekcije, na svim graničnim prelazima, sprovode preporuke Instituta za javno zdravlje, Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti i naredbe Ministarstva zdravlja, kako bi pokušali da spriječe unošenje koronavirusa u Crnu Goru.

“Značajno je smanjen promet putnika, ali i robe. Prije nekoliko dana, kada su stupile strože mjere, bilo je dužih zadržavanja teretnih vozila, ali su juče i danas to ne dešava. Nema gužvi na graničnim prelazima, a najveći promet evidentiramo na graničnom prelazu Dobrakovo, na granici sa Srbijom”, rečeno je “Vijestima” u vrhu UP, čiji su službenici pod zaštitnom opremom. Tokom kontrole, granični policajci postavljaju pitanja putnicima - da li su u protekle dvije sedmice bili na područjima pogođenim koronavirusom, a nakon toga se provjeravaju i pečati u pasošima, kako bi se potvrdile destinacije na kojima su bili u posljednje vrijeme... Graničari pitaju putnike, na ulasku u Crnu Goru, da li su u protekle dvije sedmice eventualno bili u kontaktu sa nekom osobom, kojoj je potvrđen slučaj infekcije novim virusom, ali i da li su bili u bolnicama gdje se liječe oboljeli od COVID-a 19.

Ukoliko je odgovor potvrdan, u provjeru se uključuju, službenici Sanitarne inspekcije kako bi “sumnjivog putnika”, stavili pod pod zdravstveni nadzor. Službenici Sanitarne inspekcije zaduženi su da na graničnim prelazima sprovode zdravstveni nadzor nad putnicima koji ulaze u Crnu Goru, kako bi se umanjila mogućnost unošenja zaraznog soja virusa korona (COVID-19). U proteklih 10-ak dana službenici Sanitarne inspekcija stalno su na prelazima, a posebno na graničnom prelazu Dobrakovo. Inspektori putnicima daju da ispune upitnik, koji je preveden na nekoliko jezika, zatim rizične putnike stavljaju pod zdravstveni nadzor.

Kada su pod zdravstvenim nadzorom, putnici su u obavezi da se javljaju epidemiološkoj službi... Osim toga, putnici za koje sanitarni inspektori utvrde da imaju probleme - kašlju ili se požale, idu na pregled kod epidemiologa, koji nakon toga donose odluku da li će ih testirati na novi virus ili će ih poslati u samoilzolaciju ili karantin.

Bonus video: