Đukanović: Od gonjenja Bečića se odustalo jer je plagijat otkriven prekasno

"Zaista je zbunjujuće i teško shvatljivo pravno tumačenje koje su autori pomenutog saopštenja danas iznijeli. Zato je teško ne postaviti pitanje koje se neizbježno nameće: ima li, u press službi partije gdina Bečića, ijednog pravnika? Ili su svi magistri?"
109 pregleda 5 komentar(a)
Mitar Đukanović, Foto: PR Centar
Mitar Đukanović, Foto: PR Centar
Ažurirano: 10.07.2018. 18:29h

Izvršni direktor Centra za akademski integritet kazao je u reagovanju na saopštenje Demokratske Crne Gore da je sa iznenađenjem pročitao današnju izjavu Demokratske Crne Gore povodom vijesti da, uslijed stupanja na snagu zastarjelosti krivičnog gonjenja, Osnovno državno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv mr Alekse Bečića i poručio da se iz saopštenja partije može steći utisak "da su gospoda iz Demokratske CG saznali iz medija", tj da nisu imali u uvid tekst zvaničnog dopisa koji je njemu dostavljen.

Poručio je da je osjetio obavezu da im pojasni da "Aleksa Bečić danas nije krivično gonjen od strane crnogorskog pravosuđa zato što je od izvršenja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret prošlo previše vremena. Drugim riječima, plagijat gdina Bečića razotkriven je prekasno, pa je, zbog zastare krivičnog gonjenja, gdin Bečić uspio da izbjegne sudske konsekvence prepisivanja magistarskog rada. Pošto ovakav epilog nije nešto čime se pristojni ljudi ponose, trijumfalizam Bečićevih partijskih kolega predstavlja neprijatno iznenađenje".

Kazao je i da začuđuje što autori saopštenja smatraju da pravna formulacija "oštećeni su nepoznati" znači "da su oštećeni izmišljeni odnosno da oštećenih nema" i doda o da "nepoznatost oštećenih ne znači da oštećeni ne postoje".

"Na primjer, jedna od dosad nepoznatih osoba od kojih je Bečić u svom magistarskom radu prepisivao – čije ime, iz uvažavanja, nisam imao namjeru da javno pominjem – je prof. dr Anđelko Lojpur, član komisije na odbrani Bečićevog magistarskog rada."

Đukanović je dostavio i isječke iz studija prof. Lojpura pod "Analiza efekata dosadašnje privatizacije u Crnoj Gori" iz 2018 (strane 116 i 177) i stranu 76. iz magistarskog rada Alekse bečića.

"Kao što se da vidjeti, žrtve Bečićeve akademske krađe postoje. Imaju ime i prezime. Među njima su Boris Divjak, Aleksandra Martinović, dr Dragan Dašić, mr Milorad M. Bujagić, prof. dr Srđa Popović. Među njima je, paradoksalno, i član komisije koja je Bečićev rad ocjenjivala. Da nismo i njega izmislili?", poručio je Đukanović.

"Zaista je zbunjujuće i teško shvatljivo pravno tumačenje koje su autori pomenutog saopštenja danas iznijeli. Zato je teško ne postaviti pitanje koje se neizbježno nameće: ima li, u press službi partije gdina Bečića, ijednog pravnika? Ili su svi magistri?", navodi se u zaključki saopštenja.

Bonus video: