Radnici traže pravo na odmore, otpremnine i zaštitu od investitora

Očekivanja radnika Kombinata aluminijuma, Luke Bar, Novog duvanskogkombinata, Port of Adria, od premijera su različita
85 pregleda 31 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2016. 19:53h

Jedna od prvih izjava novog premijera Duška Markovića da se obrati pažnja na zahtjeve nezadovoljnih radnika kojima su ugrožena prava imala je širok odjek među nekoliko hiljada sadašnjih i bivših radnika crnogorskih preduzeća, kao i među sindikalnim predstavnicima.

Očekivanja radnika Kombinata aluminijuma, Luke Bar, Novog duvanskogkombinata, Port of Adria, od premijera su različita - od zahtjeva za poštovanje elementarnih radničkih prava koja se sada ne poštuju, do isplate otpremnina i raskida privatizacionih ugovora sa investitorima, koji ne poštuju ugovorene obaveze.

Predstavnik radnika Novog duvanskog Zoran Mićović kazao je “Vijestima” da očekuju da Vlada ispoštuje preuzetu obavezu i do 1. februara isplati otpremnine za 55 radnika tog preduzeća, koji su razočarani neispunjenim obavezama arapskog investitora BMJ Industries iz UAE.

"Očekujemo da Vlada i premijer natjera investitora da do isplate otpremnina poštuje potpisani ugovor, produži radnicima ugovore o radu i za to vrijeme isplaćuje punu zaradu. U suprotnom, blokiraćemo magacine, ali i gradilište”, poručio je Mićović.

Predlogom budžeta za 2017. u okviru stavke Sredstva za rješavanje tehnoloških viškova predviđen je iznos od 8,52 miliona eura namijenjen za isplatu otpremnina po osnovu tehnoloških viškova. Ista sredstva su planirana kod Ministarstva finansija.

Predsjednik Sindikalne organizacije Port of Adria Dobrosav Orlandić kaže da očekuju od premijera da pokrene raskid privatizacionog ugovora sa turskim Global Portsom koji, kako tvrde u toj organizaciji, nije ispunio preuzete obaveze.

"Zvanično smo juče uputili Markoviću, kao predsjedniku Savjeta za privatizaciju, zahtjev za raskid privatizacionog ugovora. Taj dopis smo dostavili svim potpisnicima kupoprodajnog ugovora ministru saobraćaja, direktoru Lučke uprave, predsjedniku Tenderske komisije i predstavnicima oba sindikata u Savjetu za privatizaciju”, dodao je Orlandić.

U Port of Adriji je zaposleno oko 370 radnika.

Najaktivniji proteklih 10-tak dana bile su njihove kolege iz Luke Bar, nekad jedinstvenog preduzeća sa oko 1.400 radnika, od kojih je sada, pred novu privatizaciju, ostalo svega 412 zaposlenih.

"Imajući u vidu posljednja dešavanja u Luci, premijer je već na testu. Ova organizacija nema potrebu da razmišlja o očekivanjima u budućnosti, jer će se ubrzo uvjeriti u to da li mu je zaista stalo do radničke klase”, saopštili su iz Sindikata Luke kojim rukovodi Savo Nikotić.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kaže da se Crnoj Gori “svakim danom položaj radnika sve više srozava i sve više osjećaju permanentan pad životnog standard”.

"Prava radnika su drastično ugrožena, kako onih koji rade u malim i srednjim preduzećima, koji nisu sindikalno udruženi i nemaju kolektivne ugovore, tako i onih drugih koji rade u većim preduzećima. Istakla bih problem radnika koji rade u firmama u stečaju, kao što je KAP, gdje radnici već više od tri i po godine nemaju ni osnovna radna prava, kao što je pravo na korišćenje godišnjeg odmora,na plaćene dane, periodične ljekarske preglede, sindikalno organizovanje i ostala prava iz rada i po osnovu rada”, istakla je Obradović.

Uskraćivanje ovih prava je, kako ona tvrdi, omogućeno “voljom” stečajnog upravnika i rukovodilaca. Imovinom KAP-a od jula 2014. gazduje nikšićka kompanija Uniprom.

"Takođe, podsjećam da je upravo zbog obespravljivanja prava radnika KAP-a, parlament nedavno donio Izmjene i dopune Zakona o stečaju u kojima se radna prava moraju poštovati shodno odredbama Zakona o radu, ali su radnici KAP-a izuzeti zbog odredbe da Izmjene važe za firme u kojima je otvoren stečaj nakon donošenja zakona. Na osnovu ovoga, danas imamo nebuloznu pojavu da imamo zaposlene koji rade u firmama u stečaju i jedni imaju sva radna prava, a drugi su lišeni svih”, zaključila je Obradović.

Vukčević: Od naših para plaćeni mnogi socijalni programi

Bivša fabrika mašina „Radoje Dakić“ otišla je u stečaj prošle sedmice na zahtjev Poreske uprave, a Milan Vukčević, predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca među kojima je 1.800 bivših radnika, kaže da su imali nagovještaja "da će i nova Vlada biti vlada kontinuiteta, ali da očekuju od zamjenika predsjednika DPS-a da će drugačije reagovati“.

"Očekujem da se neke stvari prekinu, pošto je premijer pravnik, i potpredsjednik Vlade Zoran Pažin takođe, i da će se boriti za vladavinu prava.

I u predloženom budžetu nije bilo mjesta za naše potraživanje od 50 miliona (77 mjesečnih zarada plus kamate-prim. aut) iako smo proteklih 11 godina sa tim novcem kreditirali mnoge druge socijalne programe“, istakao je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca.

Raković: Simović unosi zabunu

Nikola Raković, predstavnik bivših 414 radnika KAP-a, koji čitavu godinu potražuju u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza 5,45 miliona eura iz budžeta, očekuje pozitivan ishod sastanka zakazanog sa premijerom Markovićem sjutra.

"Nećemo odustati od ozakonjenih prava, a to smo i dokazali protestima. Što se tiče predloga potpredsjednika Milutina Simovića da se pristupi izmjeni našeg zakona on „ne pije vodu“. Simović ovakvim stavovima unosi zabunu i kod poslanika i kod nas, što mu je cilj, a može biti i predmet krivične odgovornosti“, naveo je Raković.

Bonus video: