Skup žena OO Demos NK: Ne Vladinim mjerama

Prema riječima Anke Vukućević, poslanice u Parlamentu Crne Gore, protest je organizovan zbog mjera Vlade koje pogađaju najugroženije slojeve društva
153 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2016. 18:48h

Dvadesetak žena, uz moralnu podršku nekoliko muškaraca, okupilo se danas na gradskom Trgu u Nikšiću da kaže „ne“ Vladinim mjerama i odluci da se majkama koje primaju naknadu za troje i više djece ista smanji 25 odsto. I dok su ih prolaznici fotografisali one su držale transparente na kojima je pisalo „Operuzujte ekstra profit i tajkune“, „Majke vam vraćaju javni dug – sramota“, „Vama ste smanjili 8 odsto a majkama 25 posto“, „Umjesto penzije dali ste socijalu, sad i to uzimate". Protest su organizovale žene Opštinskog odbora Demosa.

Prema riječima Anke Vukućević, poslanice u Parlamentu Crne Gore, protest je organizovan zbog mjera Vlade koje pogađaju najugroženije slojeve društva.

„Znamo da su žene koje su korisnice naknade žene koje su imale najniže penzije i plate, radile u piljarama, marketima bez dana radnog staža, godišnjeg odmora, bez ikakvih prava. Žene koje su u periodu tranzicije izgubile svoja radna mjesta i to ne njihovom krivicom, a danas su u godinama kada niko više neće da im ponudi novi posao“, kazala je Vukićević.

Kako je istakla ministar finansija se poziva na zakon kada su u pitanju izdvajanja za političke partije, a istovremeno podržava mjere koje pogađaju najugroženije, kršeći Zakon o radu i Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti. A novca, kako je kazala Vukićević, ima.

„Zna se gdje se nalazi taj novac. Poreski dug je preko 230 miliona eura. Može se naplatiti. Kao što svaka dugovanja građana ova država naplati lako, treba naplatiti i dug od najbogatijih. 230 miliona je kod onih koji imaju veliki broj nekretnina po ovoj zemlji. Neka te nekretnine budu zalog za kredite koji će podmiriti poreska dugovanja, ili neka ih daju kroz projekat 1000 plus stanova“, predložila je poslanica Demosa.

Istakla je da je 30 miliona dato za konsultanstke usluge u ovoj godini.

„Platili smo tamo neku pamet da bi danas bili ovdje“, zaključila je Vukićević i dodala da su naprotest pozvane sve žene bez obzira na političku pripadnost.

Nada Dačević, majka četvoro djece, do sada je primila 11 naknada i taj novac joj je značio mnogo.

„Razočarana sam ovim stavom. Nije bilo lako podizati četvoro djece, s jednom penzijom. Nijesam nigdje radila. Ovdje smo da izrazimo naše nezadovoljstvo, a da li će imati efekta zavisiće od naroda“, kazala je Dačević.

Mira Asović, građanska aktivistkinja, kazala je da nijesu očekivali masovnost niti su na to išl, već su samo željeli da ukažu šta radi vlast koja raspolaže sa svim resursima, a građanima uzima sve.

„I ono što daju, što im niko nije tražio, to im sad uzimaju. Dječji dodatak su ukinuli koji još nijesu počeli da daju“, kazala je Asović.

Galerija

Bonus video: