Bomba ispratila direktora CRBC-a

Policija tvrdi da je eksplozija bila namijenjena vlasniku kuće Podgoričaninu S.P, ali on to negira
159 pregleda 29 komentar(a)
Gao Liang, Foto: Zoran Đurić
Gao Liang, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.12.2016. 06:39h

Ispred kuće u kojoj je stanovao doskorašnji izvršni direktor kineske kompanije CRBC Montenegro Gao Liang podmetnuta je eksplozivna naprava. Bombaški napad dogodio se prije dva mjeseca, ali su o tome ćutali i kompanija CRBC Montenegro, koja gradi dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, i Uprava policije.

Policija je tu informaciju sakrila i od doskorašnjeg ministra unutrašnjih poslova Gorana Danilovića koji im je tada bio šef.

Nedugo nakon tog događaja Lianga je na toj poziciji zamijenio Hei Šićeng.

“Gao Liang prešao je na novu poziciju u China Communications Construction Group Overseas Real Estate. Preuzimanje novih dužnosti u okviru grupacije uslovilo je potrebu za prestankom njegovog angažmana u Crnoj Gori. Ta promjena ne može se ni na koji način dovesti u vezu sa pomenutom nezgodom”, kazali su “Vijestima” iz kineske kompanije.

Na pitanje da li je Liang racionalno upravljao resursima kompanije dok je bio na njenom čelu odgovoreno je da je “upravljao sa dužnom pažnjom”.

Na pitanje da li je Liang racionalno upravljao resursima kompanije dok je bio na njenom čelu odgovoreno je da je “upravljao sa dužnom pažnjom”

Sa tim događajem upoznata je ambasada Kine od koje “Vijesti” do juče nijesu dobile komentar o ovom događaju.

Prema informacijama “Vijesti” bliskim kompaniji CRBC, Liang je na saslušanju u policiji tvrdio da podmetanje eksploziva ispred kuće u kojoj je stanovao godinu, nije namijenjeno njemu već vlasniku kuće S.P.

Taj Podgoričanin inspektorima je kazao da sa događajem nema veze i da u kuću nije dolazio od kada je izdao Kinezu.

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da je 21. oktobra oko ponoći dežurnoj službi CB Podgorica prijavljena detonacija u naselju Donja Gorica. Pojasnili su da su o događaju obavijestili tužioca “koji je naložio da se izvrši uviđaj u uslovima dnevne svjetlosti (sjutradan) uz angažovanje vještaka odgovarajuće struke”.

“Utvrđeno je da je u dvorištu ispred kuće, vlasništvo S. P, u kojoj stanuje direktor CRBC za Crnu Goru aktivirana improvizovana eksplozivna naprava. Od dejstva eksplozivne naprave nije nastala materijalna šteta po imovinu.

Izuzeti su tragovi koji su upućeni Forenzičkom centru radi vještačenja. Prikupljena su obavještenja na zapisnik. Nadležni tužilac je događaj kvalifikovao kao krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija”, kazali su iz Uprave policije.

Kako navode, službenici CB Podgorica preduzimaju aktivnosti na rasvjetljavanju tog događaj, a operativna saznanja ukazuju na to da je aktiviranje eksplozivne naprave ispred kuće S.P. “povezano sa relacijama tog lica”.

Taj Podgoričanin u izjavi “Vijesti” je demantovao policijske navode da bombaški napad ima veze sa njim.

Gradnja autoputa je počela zvanično 15. maja prošle godine. Rok za završetak je četiri godine. Da izgradnja kasni priznao je doskorašnji potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Vujica Lazović, ali i Liang u pismu koje je uputio bivšem ministru saobraćaja i aktuelnom predsjedniku parlamenta Ivanu Brajoviću.

“Izgradnja autoputa Bar-Boljare kasni zbog kombinacije više faktora, a posebno brojnih neriješenih pitanja među kojima su potraživanja države, izvođača radova i otvorenih sporova”, naveo je Liang u pismu Brajoviću.

Prema podacima iz Vladinog Sanacionog plana u ovoj godini ukupno će se za igradnju autoputa potrošiti osam miliona američkih dolara (7,8 miliona eura). Planirano je bilo da se potroši 245 miliona.

U Vladi smatraju da će projekat, uprkos značajnom kašnjenju, biti završen u roku. Sanacionim planom je projektovano da se u narednoj godini potroši 194,3 miliona eura, 2018. godine 230 miliona i 177,5 miliona za nepunih pet mjeseci 2019. godine kada ističe rok za izgradnju.

Danilović: Prvo se obavijeste oni koji su podmetnuli bombu

Doskorašnji ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović “Vijestima” je kazao da nije zvanično obaviješten o podmetanju naprave ispred kuće u kojoj je Liang stanovao.

“O ozbiljnim eksplozijama nijesam zvanično obaviješten, čak ni o onoj koja se desila u zgradi u kojoj živim. Nijesam nimalo iznenađen. U tako 'uređenom' bezbjedonosnom sistemu prvo treba obavijestiti one koji su podmetnuli, pa kojima je podmetnut eksploziv, pa onda ministra”, kazao je Danilović.

Dugo se krio spisak angažovanih firmi, i dalje nejasni sporovi

Projekat izgradnje autoputa pratila je dugo vremena netransparentnost Ministarstva saobraćaja dok je njim rukovodio Brajović, posebno kada je riječ o angažovanim podizvođačima. On je odbijao da saopšti imena angažovanih domaćih firmi i vrijednost njihovih ugovora. To je uradio tek nakon što je morao u parlamentu da odgovori na poslaničko pitanje Aleksandara Damjanovića (SNP) u junu ove godine.

Tada je saopštio da je angažovana 61 firma i da je ukupna vrijednost ugovora oko 210 miliona eura. Nakon nekoliko dana objavio je spisak podizvođača. Prema proceduri ministar daje saglasnost na izbor svakog podizvođača.

“Vijesti” su pisale o podizvođačima koji su u konfliktu interesa, jer su dobijali posao, a istovremeno su angažovani da ga u ime države kontrolišu. Bilo je i sumnji da je dosta domaćih firmi bliskih vlasti dobilo posao, čak i bez tendera.

Brajović je odbio u parlamentu da odgovori na pitanje Damjanovića koja su to neriješena pitanja, a tiču se potraživanja države, izvođača radova i sudskih sporova koja uzrokuju kašnjenja izgradnje.

Bonus video: