Knežević pisao Markoviću: Zaustavite progon zaposlenih u kompanijama Atlas Grupe

"Centralna banka i njena privremena uprava u Atlas banci nam ne dozvoljavaju da dokapitalizujemo banku jer nam je onemogućena komunikacija sa menadžmentom, a Specijalni tužilac je blokirao preko 80 miliona eura", saopštio je Knežević
9435 pregleda 21 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.02.2019. 15:29h

Predsjednik Atlas Grupe, Duško Knežević uputio je premijeru Dušku Markoviću otvoreno pismo, povodom kako se navodi, stalnih pritisaka državnih organa na zaposlene u kompanijama iz sistema Atlas Grupe.

Pismo prenosimo integralno:

“Poštovani g. Markoviću, vjerujući da Vam je cilj uspostavljanje pravne sigurnosti u državi u kojoj ste Vi najodgovornija politička ličnost, te da vam je dobro poznato da je razvoj ekonomije preduslov razvoja svakog društva, želim da Vas upoznam sa praksom koja je potpuno suprotna. Istovremeno očekujem od vas da upotrijebite svoj autoritet i zaustavite progon i maltretiranje zaposlenih u kompanijama Atlas Grupe od strane državnih organa koji su pod Vašom ingerencijom.

G. Markoviću, službenici Poreske uprave i Uprave policije ni subotom ni nedjeljom ne izlaze iz naših kompanija i ponašaju se tako da ne poštuju osnovna ljudska prava naših zaposlenih. To se posebno odnosi na A1 televiziju u kojoj ne dozvoljavaju da se isplate plate i da se otvori račun u drugoj banci kako bi televizija izvršila svoje obaveze prema radnicima i poslovnim partnerima. Ovo ukazuje da neko hoće na silu da zatvori A1 televiziju. Nije, nadam se, potrebno da Vam skrećem pažnju šta atak na A1 TV govori o stepenu slobode medija u Crnoj Gori.

Mojim saradnicima se ograničava pravo komunikacije, blokiraju se novčana sredstva, privremene uprave u Atlas i IBM banci svojim ponašanjem svjesno nanose štetu poslovanju. Zbog toga smo i podnijeli krivične prijave protiv odgovornih na čelu sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem i do sada ustanovili da nam je nezakonitim postupanjem nanijeta šteta od oko 80 miliona eura.

Isto smo uradili i sa akterima ogoljenog pravnog nasilja u slučaju Meljine Komleksa DOO, koje se manifestuje nasilnim, nezakonitim uvođenjem i produženjem stečaja. Kao što vam je poznato, glavni egzekutor u tom slučaju je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Kako je Poreska uprava, pod pritiskom Specijalnog tužioca, kršila zakon najbolje pokazuju odluke Ministarstva finansija da pobiju rješenja Poreske uprave kojima se naplaćuje nepostojeći porez kompanijama koje su se, preko E-commerce servisa Atlas banke, bavile online trgovinom. Neshvatljivo je da Poreska uprava donosi rješenja o naplati poreza na ukupan obrt, umjesto na provizije koje se naplate. Da Specijalni tužilac nije poznavalac osnovnih finansijskih operacija i ekonomskih pojmova je možda i razumljivo, ali da oni koji rade u Poreskoj upravi to ne znaju je šokantno. Ili nijesu kvalifikovani za svoj posao ili namjerno krše propise da bi se nanijela šteta Atlas Grupi.

Centralna banka i njena privremena uprava u Atlas banci nam ne dozvoljavaju da dokapitalizujemo banku jer nam je onemogućena komunikacija sa menadžmentom, a Specijalni tužilac je blokirao preko 80 miliona eura. To je novac kojim smo, sa našim partnerima, namjeravali da dokapitalizujemo Atlas banku i uvedemo je u normalno poslovanje, iako je već nanijeta nemjerljiva šteta i banci i klijentima i stranim investitorima koji sa nama sarađuju.

Sve što se dešava da bi se otela imovina koju je Atlas Grupa sticala 30 godina ima dalekosežnije posljedice – dovedeno je u opasnost povjerenje građana u bankarski sektor, povjerenje stranih investitora u Crnu Goru, pa samim tim i finansijska stabilnost Crne Gore.

Da bi Crna Gora mogla računati na dalje investicije renomiranih kompanija veoma je važno da privrednicima nudi siguran i predvidljiv ambijent za poslovanje, u čijoj osnovi je vladavina prava i nepristrasno pravosuđe. Ukupan odnos prema Atlas Grupi, počevši od Privrednog suda do Specijalnog državnog tužilaštva, ukazuju da na poslovni ambijent, umjesto propisa, često odlučujuće utiče samovolja ili neznanje. Ne tražim od vas da intervenišete da bi firme iz sistema Atlas Grupe imale bilo kakav privilegovan položaj. Tražim da onemogućite zloupotrebe ovlašćenja i selektivno sprovođenje zakona.

Ostajem posvećen mojoj dužnosti da zaštitim preko 1000 zaposlenih u sistemu Atlas Grupe i više od 70.000 klijenata Atlas Banke i IBM. Među njima su hiljade penzionera, klijenti iz inostranstva i njihova djeca, koja koriste naše kartice za plaćanje studija.

Za to ću upotrijebiti sve dozvoljene mehanizme. Između ostalog, pismo kojim se obraćam Vama poslaću ambasadama SAD, Velike Britanije i zemalja članica EU“, navodi se u otvorenom pismu Kneževića.

Bonus video: