Medojević: Vlada srlja i vodi zemlju u bankrot

"Ne shvatajući ili nemajući snage da odbace fašistički neoliberalni model ekonomske politike, srljaju u još veću katastrofu", ocijenio je Medojević
39 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2016. 17:54h

Nova Vlada nema ni znanja, ni političkog kredibiliteta, ni legitimiteta, ni moći da krene sasvim drugačijim putem ekonomoskog oporavka, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On je komentarisao najavljeno smanjenje zarada u javnom sektoru, nadoknada za majke sa troje i više djece, povećanje akciza...

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović najavio je smanjenje naknada za majke sa troje i više djece, zarada za osam odsto najvišim državnim funkcionerima, ukidanje naknade za minuli rad u javnom sektoru...

"Kao što je DF pričao u kampanji, lopovska sekta će nastaviti pogubnu ekonomsku politiku i voditi panični menadžment. Ne shvatajući ili nemajući snage ili ne želeći da odbace fašistički neoliberalni model ekonomske politike, srljaju u još veću katastrofu", ocijenio je Medojević.

Kako je dodao, umjesto zaduživanja, uvoza, javne potrošnje neophodno se okrenuti pokretanju prouzvodnje, izvozu, investicijama u realni sektor i radikalnim rezovima u "birokratizovanom javnom sektoru".

"Nama su potrebni poslovi, radna mjesta, investicije, proizvodnja i izvoz. Državna birokratija koja jede polovinu BDP mora biti racionalizovana i stavljena u funkciju obezbjeđivanja osnovnih javnih usluga i dobara i podsticanju privrednog rasta. Trebaju nam fabrike, zadruge, start up inkubatori, sistem podrške inovacijama, Banka za razvoj, Agrobanka, Fond rizičnih ulaganja, nova poreska politika koja relaksira poslodavce koji zapošljavaju radnike u proizvodnim sektorima i na sjeveru zemlje. Treba nam osnivanja državnog Holdinga za razvoj koji će kreirati zdravo jezgro nacionalne privrede. Trebaju nam beskamatni krediti za nabavku opreme za preduzetnike. Treba nam državna kooperativa koja će otkupljivati sve tržišne viškove poljoprivrednih proizvoda po unaprijed poznatim cijenama".

Medojević ističe da su potrebna i "bespovratna sredstva za podizanje kuća, štala, formiranje stada, zasada, besplatno davanja državnog zemljišta za mlade nezaposlene ljude koji žele da se bave poljoprivredom".

"Trebaju nam dvije HE Komarnica i Krusevo koje će proizvoditi električnu energiju, a manje od 2 Eurcenta po Kw, a ne male HE Đukanovića čiju struju na našim računima, plaćamo preko 10 eurcenti. Treba nam minimalna zarada od 350 eura do kog iznosa će se ukinuti porez na zarade, ali će se za veće plate plaćati porez po većoj stopi. Jednostavno, trebaju nam promjene. Velike, temeljne, radikalne. DF je to znao i zato smo građanima nudili jedini sveobuhvatni plan reformi - program 707 mjera koji je jedina alternativa bankrotu, sukobima, trajnom siromaštvu i rastakanju države Crne Gore", naveo je između ostalog Medojević.

Bonus video: