EPCG: Cijene od januara manje za 4,5 odsto

Od 1. januara 2017. godine cijena će umjesto dosadašnjih 8,37 centi/kWh iznositi 7,97 €c/kWh
0 komentar(a)
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Račun za struju, pare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.12.2016. 15:23h

Konačna cijena električne energije (mrežne usluge i naknade) za domaćinstva i male kupce koji ne pripadaju kategoriji domaćinstva od 1. januara 2017. godine će umjesto dosadašnjih 8,37 centi/kWh iznositi 7,97 centi/kWh, što predstavlja umanjenje od 4,74 odsto. Za domaćinstva sa jednotarifnim mjerenjem cijena je umanjena za 7,61 odsto, saopšteno je iz EPCG.

Kako se navodi, za ostale distributivne kupce navedenim odlukama, u zavisnosti od naponskog nivoa, utvrđena je konačna cijena i to za 35kV potošača iznosi 5,1 centi/kWh i niža je 5,52 odsto, a za potošača na 10kV cijena je umanjena za 3,31 odsto.

"Konačne, nove cijene za distibutivne kupce, koje obuhvataju cijenu električne energije, mrežnih usluga i naknada, u prosjeku su umanjene za 4,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Shodno novom Zakonu o energetici, dosadašnji javni snabdjevač, EPCG, od 01. januara 2017. godine postaje tržišni. U tom smislu, snabdjevaču se više ne odobrava regulatorni prihod, a samim tim neće se obračunavati ni naknada za snabdijevanje, tako da na računima krajnjih kupaca neće biti ove stavke. Pored toga, saglasno novim metodologijama naknade za angažovani prenosni i distributivni kapacitet se objedinjuju i prikazuju jednom stavkom. Isto važi i za gubitke u prenosnom i distributivnom sistemu gdje umjesto dvije stavke na računima krajnjih kupaca postoji jedinstvena stavka „gubici u sistemu“", navode iz kompanije.

U nastavku možete vidjeti tabelu sa kretanjem cijena od 2008. godine (bez PDV-a).

Bonus video: