"Jovanić da ne posluži za jednokratnu upotrebu kao Darko Pajović"

„Postoji opasnost da će predlog Miomira M. Mugoše , rođaka bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, koji nas je prevario 2008. godine na Dan državnosti, biti sproveden"
18 komentar(a)
Dakićevci protest, Foto: TV Vijesti screenshot
Dakićevci protest, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 14.12.2016. 18:50h

Bivši radnici „Radoja Dakića“, koji su danas protestovali pred zgradom Vlade, a već sjutra u 11 časova zakazali novi protest, pozvali su predsjednika i sudiju Privrednog suda Blaža Jovanića da se izjasni hoće li pokretanjem stečaja u tom preduzeću, na zahtjev Poreske uprave, poništiti presudu koju je u korist dijela bivših radnika donio kao sudija Osnovnog suda, prije skoro 11 godina.

„Sudija Jovanić treba da kaže koja mu je presuda važnija i pravno utemeljenija. Vjerujemo da će se sudija držati prava profesije, biti socijalno odgovoran i da neće poslužiti kao Darko Pajović za „jednokratnu upotrebu““, poručio je nakon protesta Milan Vukčević, predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca koji prema pravosnažnim presudama potražuju više od 50 miliona eura naime nesiplaćenih 77 mjesečnih zarada.

Privredni sud i sudija Jovanić bi tokom naredne sedmice trebalo da odluče o zahtjevu PU da se zbog nemogućnosti da naplati potraživanje u iznosu od 10,8 miliona eura, pokrene stečaj u ovom preduzeću.

„Pitamo se ko je pravno stanje, a koje nepravno ukoliko predsjednik Privrednog suda pokretanjem stečaja poništi svoju prethodnu odluku od 14.04.2006., prema kojom sam dobio 77 mjesečnih zarada. Ukoliko sad pokrene stečaj, po drugom zakonu, dobiću najviše 24 zarada, a Jovanić će poništiti svoju prvobitnu presudu. To će se odraziti i na visinu naših penzija jer se radi o neisplaćenim ličnim dohotcima“, istakao je Vukčević.

On je dodao da bi bilo dobro da se objave „motivi simultane akcije nekoliko državnih institucija : CBCG, PU i Privrednog suda, a sve u roku od dva dana 21. i 22. novembra“.

„Postoji opasnost da će predlog Miomira M. Mugoše , rođaka bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, koji nas je prevario 2008. godine na Dan državnosti, biti sproveden. Ovdje se radi o pravnom državnom udaru. Vladi nije posao da dodaje loptu iz kornera sudijama, ni sudu da dodjeljuje ulogu da bude socijalno i pravno neodgovoran. Ključno pitanje je zašto se postupak pokreće u predmetu koji datira još od 1997. godine, a koji je pravno okončan prije 11 godina“, zaključio je Vukčević.

„Lešinarski posao Privrednog suda“

Od ukupno 1.800 bivših radnika do sada je kako napominje Vukčević preminulo više od 500.

„Kakav je to stečaj prema umrlim i njihovim ožalošćenim porodicama. Sve nam to liči na lešinarski posao. Sjutra u 11 biće novi protest ispred Vlade i fokusiraćemo se da ona riješi problem, a naša potraživanja uvrsti u budžet za 2017. shodno nekim posrednim saznanjima u vezi postupka kod Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, za koji očekujemo da će biti riješen u našu korist“, dodao je Vukčević.

Bonus video: