Nepravilnosti u poslovanju Glavnog grada: Davali garancije mimo Vlade

Prikazali manji suficit, isplaćivali novac po osnovu ugovora o djelu iako nije predviđeno, nemaju izvještaje o korišćenju vozila...
59 pregleda 2 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.12.2016. 11:41h

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Glavni grad u završnom računu budžeta za prošlu godinu prikazao za 278,89 hiljada eura manji suficit, da je isplaćivan novac po osnovu ugovora o djelu iako to budžetom nije planirano, te da javne ustanove ne pripremaju izvještaje o korišćenju vozila i potrošnji goriva.

Vrhovna revizija je evidentirala plaćanja po ispostavljenim fakturama za usluge koje nijesu izvršene, kao i jedan slučaj isplate prije zaključenja ugovora.

Revizijom je utvrđeno da postoje ugovori o komunalnom opremanju zemljišta koji su zaključeni bez sprovođenja postupka javne nabavke, kao i da postoje tužbe investitora protiv Glavnog grada kojim se traže značajni iznosi radi naknade štete zbog kašnjenja u komunalnom opremanju zemljišta.

Utvrđeno je u tri slučaja da je Podgorica davala garancije bez saglasnosti vlade. Radi se o garanciji od 1.200.000 eura za Vodovod i kanalizaciju za crpnu stanicu Mareza 1. Nije dostavljena saglasnost ni za garanciju za kredit Vodovoda od 3.500.000, takođe kod IRF-a za izgradnja sekundarne kanalizacione mreže i proširenje sistema vodosnabdijevanja.

Nije data na uvid ni saglasnost za garanciju za kredit od 125.000 eura koji je JP “Sportski objekti” dobilo od NLB banke za rekonstrukciju reflektorske rasvjete Gradskog stadiona.

Vrhovna revizija dala je uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti pošto je utvrđeno da Glavni grad, čiji je gradonačelnik Slavoljub Stijepović, u svim aspektima nije uskladio poslovanje sa zakonskim propisima.

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje za reviziju finansijskog izvještaja jer je utvrđeno da završni račun budžeta ne sadrži bitno materijalne greške i da daje istinit i objektivan prikaz iskazanih primitaka i izdataka.

“Nepravilnosti su iskazane u komentarima Izvještaja o konsolidovanoj javnoj potrošnji za 2015. godinu, koje se odnose na stornirana sredstva budžeta i način vođenja evidencija primitaka i izdataka. Navedene nepravilnosti su se odrazile na suficit koji je iskazan u manjem iznosu za 278.89 hiljada. Nakon korekcije, suficit iznosi 6.474.964,60 eura”, kostatovano je u izvještaju.

Revizija je pokazala da Glavni grad nije planirao isplatu po osnovu ugovora o djelu, a da je ipak isplaćeno 385,98 hiljada eura.

Utvrđeno je da se evidencija naknada u softverskom programu vodi samo za naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa puta.

“Glavni grad treba da unaprijedi postojeći softver tako da evidencije naknada međusobno integriše i poveže kako bi se podaci unosili na jednom mjestu i kroz formu automatskog naloga knjižili u glavnu knjigu,” preporučeno je u izvještaju.

DRI je konstatovala da organi uprave, službe i javne ustanove ne pripremaju i ne dostavljaju izvještaje o korišćenju vozila i potrošnji goriva sa putnim nalozima i računima o potrošnji goriva.

Preporučeno je da se poštuje Pravilnik o uslovima i načinu korišćenja motornih vozila u Glavnom gradu i interno pravilo o količini goriva za korišćenje službenih vozila.

Revizijom kapitalnih izdataka je utvrđeno da postoje investitori koji ne poštuju rok za izvođenje radova, a u pojedinim slučajevima evidentirana su i značajna kašnjenja u odnosu na rokove iz zaključenih ugovora.

“Glavni grad treba da u pozivu za javno nadmetanje, realno definiše rokove za izvršenje radova i da u slučaju kršenja ugovora aktivira garancije ili da dio neizvršenih radova ustupi na izvođenje drugom izvođaču, kako je i definisano zaključenim ugovorom”, ocijenili su iz DRI.

Revizijom javnih nabavki utvrđeno je da je pogrešno prikazivanje realizovanih postupaka u godišnjem Izvještaju o dodijeljenim javnim nabavkama.

Nadležni kolegijum koji je radio reviziju činili su predsjednik Senata DRI Milan Dabović i član Senata Branislav Radulović.

Glavnom gradu je dat rok od pola godine da ispoštuje preporuke DRI.

Sekretari godinama u v. d. stanju

Utvrđeno je da dva sekretara imaju status vršioca dužnosti i to od oktobra 2014. i 2011. godine što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Konstatovano je da su zaključivani ugovori o povremenim i privremenim poslovima u kojima nije preciziran zadatak već je definisano da se „izvršilac obavezuje da za naručioca obavlja poslove koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost”. Preporučeno je da se poštuje Zakon o radu u tom dijelu.

Dug za kredite veći od prikazanog

Glavni grad u Izvještaju o budžetskom zaduženju nije pravilno iskazao ugovoreni iznos novca, kao ni stanje duga po kreditima na kraju prošle godine.

Prikazano je da su ugovorena sredstva 33,55 miliona eura i stanje duga na kraju godine 22,97 miliona eura.

Državna revizorska institucija je u izvještaju konstatovala da je ugovoreni iznos 34,04 miliona, a stanje duga na kraju prošle godine 23,07 miliona. Glavni grad je izdao pet garancija privrednim društvima čiji je osnivač u iznosu od 11,67 miliona, dok je revizija utvrdila da je dug po izdatim garancijama bio 1,71 milion eura.

Zaposleni sudskim putem traže naknadu od oko 450 hiljada

Po tužbama zaposlenih zbog povreda prava iz radnih odnosa Glavni grad je prošle godine isplatio 60,51 hiljadu eura.

Isplate su se odnosile na neisplaćene prekovremene sate, razlike za regres i naknade nematerijalne štete zaposlenim (48,13 hiljada eura), kao i za troškove parničnih postupaka (12,37 hiljada eura).

Evidentirani su i sudski sporovi na ime naknade za rad duži od punog radnog vremena u iznosu od 259,54 hiljade eura i naknadu štete zbog nepravilne isplate plata u ukupnom iznosu od 190 hiljada eura.

Bonus video: