U trci za fotelju i dva člana RAE

Prijavili su se aktuelni predsjednik Miroslav Vukčević, član Odbora Branislav Prelević, Momir Škopelja iz RAE i energetski inspektor Blagota Novosel
472 pregleda 4 komentar(a)
Branislav Prelević, Miroslav Vukčević, Foto: Savo Prelević
Branislav Prelević, Miroslav Vukčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.12.2016. 12:27h

Na konkurs za predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) prijavila su se četiri kandidata. "Vijesti" saznaju da su se prijavili aktuelni predsjednik Odbora RAE Miroslav Vukčević, član Odbora Branislav Prelević, Momir Škopelja koji je zaposlen u RAE i energetski inspektor Blagota Novosel.

Konkurs za izbor predsjednika Odbora RAE raspisan je krajem marta ove godine.

Iz Vlade su "Vijestima" kazali da je izbor predsjednika do sada odlagan zbog proceduralnih razloga i da bi do kraja godine trebalo da bude izabran predsjednik Odbora RAE.

Komisija za rangiranje kandidata izabraće kandidate koje će predložiti Vladi. Prema Zakonu o energetici, predsjednika i članove Odbora RAE imenuje Skupština na predlog Vlade. Njihov mandat traje pet godina

Odbor Agencije čine dva člana i predsjednik, a odluke donose većinom glasova.

Prema nezvaničnim informacijama, konkurs za predsjednika RAE uticao je na međuljudske odnose u toj instituciji.

Navodno, Prelević nije prisustvovao sjednici na kojoj je utvrđivan regulatorno dozvoljeni prihod energetskim subjektima, zbog neslaganja sa Vukčevićem.

Odbor Regulatorne agencije u ponedjeljak je donio odluku o regulatorno dozvoljenim prihodima po zahtjevima Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) za period od 1. januara 2017. do 31. decembra 2019. godine, kao i Odluku o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda i naknade za rad Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE) za 2017.

RAE je jedino CGES dozvolila povećanje prihoda za oko dva miliona eura.

Za CGES prosječno utvrđeni regulatorno dozvoljeni prihod iznosi 25.302.691 eura, za CEDIS 76.441.715 eura, a za COTEE 458,99 hiljada eura.

Cijena struje za domaćinstva trebalo bi da bude niža 4,7 odsto u januaru zbog amandmana na Zakon o energetici, koji je usvojen prije skoro godinu. Računi će, međutim, nakon toga će brzo biti povećani jer Vlada krajem januara posebnom uredbom treba da definišu novu naknadu za podsticaj proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Bonus video: