Radnici Novog duvanskog traže spas kod Simovića

Radnici strahuju da će svi iz starog DKP-a dobiti otkaz. Podsjećaju da poslodavac prema ugovoru treba da ih zaposli
7 komentar(a)
Novi duvanski radnici, Foto: Savo Prelević
Novi duvanski radnici, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.12.2016. 10:29h

Radnici Novog Duvanskog kombinata saopštili su da će u razgovoru sa novim ministrom poljoprivrede Milutinom Simovićem i predstavnicima Vlade pokušati da zaštite svoja prava i radna mjesta.

Ugovor o radu raskinut je sa 11 radnika, a predstavnici zaposlenih strahuju da će do kraja decembra svi preostali od 55 radno angažovanih iz starog DKP-a u stečaju dobiti otkaze i ostati bez posla.

Oni su juče razgovarali sa predsjednikom tenderske komisije Brankom Vujovićem, koji, kako tvrde „nije spreman da ih zaštiti“ od predstavnika kompanije BMJ Industries iz UAE, iako su ubijeđeni da su svi argumenti na njihovoj strani.

Oni su juče ujutro u sedam časova ušli u fabriku zajedno sa kolegama koji su dan ranije dobili otkaze uprkos naredbi predsjednika borda Isata Boljevića da za osam radnika bivšeg DKP-a i tri radnika, koje je on angažovao, više nema mjesta u tom preduzeću, niti će im biti dozvoljen ulaz.

Radnici su juče nakon zbora poručili „da neće napuštati svoja radna mjesta te da će profesionalno obavljati sve zadatke, kao i do sada“.

„Utisak je predstavnika radnika da investitor ima bezrezervnu podršku države u liku predsjednika Tenderske komisije i za to radnici imaju puno razumijevanje. Nedvosmislen je utisak predstavnika radnika da radnici NDKP-a nemaju podršku predsjednika Tenderske komisije, a da su istu očekivali“, naveli su u saopštenju radnici NDKP, i istakli da je formulacija koju je investitor poslao Savjetu za privatizaciju da je „viša sila“ uzrok problema „neodrživa“.

Radnici i nihovi predstavnici insistirali su u razgovoru na poštovanju ugovora koji su svojevoljno potpisali predstavnici Vlade, Glavnog grada i investitora, kompanije BMJ Industries.

"Angažovani radnici NDKP-a insistiraju na poštovanju potpisanih ugvora o investiranju i upravljanju, te mimo toga nemaju nikakvih novih zahtjeva. Smatramo da su pomenutim ugovorima zaštićeni interesi radnika. Podsjećamo da je investitor umjesto obaveze zapošljavenja 80 bivših radnika DKP-a, ima obavezu da zaposli 66 ljudi. To je samo jedna u nizu obaveza koje investitor nije ispunio. Ipak je investitor mimo toga našao za potrebno da dodatno, 'sa strane' dovede i zaposli preko 20 svojih radnika koje nije planirao da otpusti”, naveli su radnici u saopštenju.

Oni su kazali i da “niko nikada nije branio investitoru da izvrši uvid u mašinski park NDKP-a, niti dovede stručni kadar sa strane koji će mu omogućiti da realizuje stavke iz ugovora na koje se obavezao, a tiču se održanja kontinuiteta proizvodnog procesa“.

"Niti jednom svojom aktivnošću radnici nijesu ugrozili proces investiranja, te da su pokazali maksimalnu tolerantnost u čitavom dosadašnjem procesu, pa su odlučni da to ne čine ni u buduće bez obzira na opravdani revolt koji je prisutan zbog nepoštovanja obaveza iz potpisanih ugovora“, zaključuje se u saopštenju radnika.

Boljević je prije dva dana kazao “Vijestima” da postoje problemi sa mašinama za proizvodnju i preradu duvana, koji datira još od ranije i koji se ne može riješiti, uprkos uloženim naporima.

“Investitor je do sada uložio iznos od 3.027.888,20 eura, od čega čak 541.109 u remont postojećih mašina. Uzevši u obzir činjenicu da Novi duvanski ne prihoduje, primorani smo da sa dijelom radnika ne produžimo ugovor”, kazao je tada Boljević.

Sa zgrade nestali prozori, vrata, dio krova...

Iako menadžment Novog duvanskog plaća privatno obezbjeđenje, neko je, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, tajno odnio dio inventara, prozore i vrata, metalne elemente i dio krova sa jedne od zgrada starog DKP-a gdje se obavljala obrada duvan.

Isat Boljević juče nije mogao odgovoriti na pitanje „Vijesti“ da li taj dio inventara i metal odnose njegovi ljudi ili je imovina koju je kupila kompanija Zetagradnja na meti nepoznatih lopova.

"Za to nijesam nadležan“, kratko je prokomentarisao Boljević.

Vlasnik kompanije Zetagradnja Blagota Radović, koji je iz stečajne mase kupio imovinu starog DKP-a još polovinom 2010. bio je iznenađen pitanjem da li mu neko iznosi dio imovine iz kruga fabrike i u kratkom telefonskom razgovoru naveo da će odmah poslati čovjeka da provjeri o čemu se radi.

Bonus video: