"CRBC nije omogućio Sindikatu da posjeti gradilište auto-puta"

Predsjednik Sindikata građevinarstva i IGM Crne Gore, Nenad Marković, rekao je da već duže od godinu traju pregovori sa CRBC da im omogući posjetu gradilištu, ali da ne postoji volja, ni demokratski kapacitet kineske kompanije da izađe u susret reprezenativnom granskom sindikatu
1173 pregleda 13 komentar(a)
obilazak radova, autoput Bar Boljare, Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
obilazak radova, autoput Bar Boljare, Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 29.11.2016. 13:52h

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) ne pokazuje volju, ni demokratski kapacitet da izađe u susret Sindikatu građevinarstva i industrije građevinskog materijala (IGM) da, kako su kazali njegovi predstavnici, posjeti gradilište na najvećem infrastrukturnom projektu u državi.

Predsjednik Sindikata građevinarstva i IGM Crne Gore, Nenad Marković, rekao je da već duže od godinu traju pregovori sa CRBC da im omogući posjetu gradilištu, ali da ne postoji volja, ni demokratski kapacitet kineske kompanije da izađe u susret reprezenativnom granskom sindikatu.

„Naša namjera je bila da se upoznamo sa stanjem po pitanju zaštite na radu na gradilištu i uručimo materijal koji smo izradili, a koji se tiče ove, za građevinarstvo, uvijek aktuelne teme. Definitivno smo dobili odgovor da ne žele nikakvu posjetu“, naveo je Marković u saopštenju.

On je kazao da su se ranije obraćali i Ministarstvu saobraćaja, koje je ispred Vlade zaduženo za realizaciju tog projekta, a da nikakav odgovor nijesu dobili.

„Da li je u pitanju neki prećutni dogovor Ministarstva i CRBC koji omogućava kineskoj kompaniji da se ponaša na ovakav način? Na to još nemamo odgovor, ali ako vlada afričke Gane posreduje sa kineskim kompanijama, kako bi zaposleni imali Kolektivni ugovor prilikom gradnje auto-puta u njihovoj zemlji, nepojmljivo da se crnogorska, koja se nedvosmisleno opredjeljuje za EU i evro-atlanske integracije, ovako netransparentno odnosi i ignoriše granski sindikat“, smatra Marković.

Taj Sindikat je, kako je dodao, potpisnik Granskog kolektivnog ugovora koji se zakonski odnosi na zaposlene i poslodavce u Crnoj Gori, bez obzira da li su crnogorski ili strani državljani.

„Ovo je očigledan primjer kako se ne treba ponašati u socijalnom dijalogu, jednom od temelja Lisabonskog sporazuma. Suvišno je navoditi da se ovaj projekat finansira iz budžeta – dakle novcem građana Crne Gore“, naveo je Marković.

On smatra da imaju pravo da posjete gradilište u Crnoj Gori i uručeo materijal o zdravlju i bezbjednosti na radu koji su napravili.

„Mediji su već javljali o nalazima inspekcijskog nadzora na tom gradilištu, a između ostalog rukovaoci građevinskih mašina nijesu imali obavljen zdravstveni pregled, što je po zakonima ove zemlje obaveza. Saradnja sa Sindikatom na ovakvim pitanjima može samo da donese benefite, ali menadžment ove kompanije očigledno misli da mu je sve dozvoljeno“, ocijenio je Marković.

On je rekao da je Sindikat građevinarstva Makedonije potpisao Memorandum o saradnji sa kineskim izvođačem auto-puta u toj zemlji, Synohidro i ne vide da zbog toga radovi na tom projektu ne napreduju.

„Naša namjera je bila da se upoznamo sa stanjem zdravlja i bezbjednosti na radu, i o tome ćemo obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada, Building and Woodworkers International (BWI) i druge međunarodne organizacije, kao i institucije EU“, zaključio je Marković.

Bonus video: