Preporučili Vladi da stegne kaiš

Predlažu fleksibilnost tržišta rada (veća prava poslodavcima), održivost sistema socijalne zaštite (smanjenje naknada),...
25 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.11.2016. 20:17h

Savjet Centralne banke (CBCG) preporučio je Vladi “stezanje kaiša”, odnosno budžetsku štednju i povećanje državnih prihoda.

"Opšti cilj preporuka u fiskalnoj sferi je povećanje budžetske discipline i donošenje kredibilnog plana sanacije deficita i javnog duga. Istaknuto je da struktura rashoda budžeta treba da odražava razvojne prioritete u državi i da prati dinamiku ostvarenja prihoda. Smanjenje rizika i fiskalna stabilnost mogu biti ostvareni samo uz uravnoteženi budžet tekuće potrošnje, dok se potencijalni deficit može planirati samo za razvojne projekte i otklanjanje uskih grla u privredi", saopšteno je nakon sjednice savjeta na kojoj su usvojene preporuke Vladi za vođenje ekonomske politike.

Sadašnji guverner CBCG je donedavni ministar finansija Radoje Žugić.

Predložene su i strukturne reforme u cilju kreiranja veće fleksibilnosti tržišta rada, povećanje održivosti penzionog i sistema socijalnih davanja. Te najave značile bi izmjene zakona o radu kojim bi se poslodavcima olakšalo davanje otkaza i zapošljavanje na određeno. Održivost sistema socijalnih naknada značilo bi smanjenje prava na naknade majkama sa troje i više djece.

Opšti cilj preporuka u oblasti finansijskog sistema je očuvanje njegove stabilnosti, postizanjem nesmetanog i stabilnog funkcionisanja svih segmenata sistema.

Preporuke u oblasti realnog sektora usmjerene su na podizanje konkurentnosti, unapređenje institucionalnog ambijenta i podsticanje razvoja u ključnim sektorima prevrede - turizmu, energetici, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.

Preporuke u oblasti statistike imaju za cilj postizanje potpune harmonizacije zvanične statistike sa pravnom tekovinom EU. Predloženo je i da se uskladi obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

Savjet je usvojio finansijski plan CBCG za narednu godinu, sa planom investicija, javnih nabavki i novčanih tokova uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivnog odnosa u upravljanju međunarodnim rezervama.

"Plan za 2017. godinu je pripremljen na osnovu izvršenja finansijskog plana za devet mjeseci ove godine, kao i projekcije očekivanih finansijskih prihoda i rashoda u narednoj godini", navodi se u saopštenju.

Savjet je usvojio izvještaj o poslovanju banaka i MFI na kraju septembra. Konstatovano je da je došlo do poboljšanja svih parametara kvaliteta aktive. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan i iznosi 23,7 miliona eura.

Usvojena je i Informacija o realizaciji strategija i operativnih ciljeva banaka za rješavanje nekvalitetnih kredita u trećem kvartalu ove godine. Ocijenjeno je da su banke bile uspješne u restrukturiranju, jer su smanjeni loši krediti za 15,2 odsto, ali i da su banke bile manje efikasne kada je u pitanju prinudno rješavanje nekvalitetnih kredita.

Bonus video: