Poreska policija može smanjiti dug

“Poreski USKOK” je u Hrvatskoj uspostavljen u novembru 2014. godine, dok Crna Gora još nije formirala sektor poreske policije
131 pregleda 2 komentar(a)
novac, torba, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, torba, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.11.2016. 20:56h

Hrvatski Samostalni sektor za otkrivanje poreskih prevara takozvani “poreski USKOK” osnovan je kao jedinica Ministarstva finansija i takvo rješenje se pokazalo kao efikasno, rekli su “Vijestima” iz tog sektora.

SSOPP je u Hrvatskoj uspostavljen u novembru 2014. godine, dok Crna Gora još nije formirala sektor poreske policije, čiji je šef izabran još u februaru ove godine.

U hrvatskom “poreskom USKOK-u” smatraju da poreska policija može smanjiti poreski dug, koji u Crnoj Gori iznosi oko 770 miliona eura.

SSOPP obrađuje podatke istovremeno za više fizičkih i pravnih osoba po zahtjevima Državnog tužilaštva Hrvatske (DORH-a), prvenstveno Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK), nakon čega rezultate tih analiza u kratkom roku dostavlja tražiocu uz mogućnost podnošenja krivične prijave.

“Takav način rada, koji ne obuhvata (po pravilu) dugotrajne upravne postupke poreskog nadzora, pokazao se efikasnim te je za godinu i po rezultirao brojnim analizama koje su postale dio krivičnih predmeta, kao i sa sedam podnesenih i prihvaćenih krivičnih prijava”, rekli su iz SSOPP-a.

Te prijave su, kako su kazali, obuhvatile 45 okrivljenih, 941.569.718 kuna utvrđene nepripadajuće imovinske koristi i opranog novca, kao i 44.110.448 kuna utajenog poreza.

Samostalni sektor za otkrivanje poreskih prevara uspostavljen je kao centralna nacionalna jedinica za prikupljanje, kontrolu, analitičku obradu i razmjenu podataka.

Poreska policija Crne Gore nikako da se formira, a njen šef Miodrag Martinović (potpredsjednik Međunarodne policijske asocijacije Regija centar) izabran je nakon naredbe Upravne inspekcije da se ispoštuje zakon jer su u januaru 2015. istekli rokovi za izbor šefa poreske policije.

Ministarstvo finansija je sredinom septembra poslalo Upravi za kadrove na davanje saglasnosti novi Nacrt pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora, a kojim u Poreskoj upravi nije predviđeno formiranje sektora poreske policije. Opozicioni ministar finansija Raško Konjevićje početkom oktobra stopirao novu sistematizaciju PU zato što njom nije predviđeno formiranje sektora poreske policije. Konjević je u oktobru uputio dopis PU u kojem je naveo da formiranje poreske policije dozvoljava član 91 Zakona o poreskoj administraciji kojim su predviđene istražne radnje.

Iz PU tvrde da formiranje poreske policije u okviru Poreske uprave nijesu propisane Zakonom o poreskoj administraciji, niti Zakonikom o krivičnom postupku, zbog čega taj sektor nije mogao biti predviđen Predlogom pravilnika o sistematizaciji.

I Državna revizorska institucija ukazala je na neophodnost formiranja Odjeljenja za poreske prevare, budući da pojedine strane kompanije koje rade u Crnoj Gori izbjegavaju plaćenje PDV-a.

Prepoznaju ponašanja koja upućuju na poreske prevare

Osnovni cilj SSOPP-a je da prepozna rizične fizičke i pravne osobe čije ponašanje upućuje na velike poreske prevare, dodatno prikupi i obradi podatke u postupku dubinske analize. Nakon toga može da traži pokretanje poreskih (upravnih) postupaka u Poreskoj upravi u svrhu obračuna i naplate utajenog poreza, pri čemu SSOPP ima pravo koordiniranja i praćenja daljnjeg postupanja. Može da traži i pokretanje kaznenih postupaka u Tužilaštvu u slučaju sumnje u počinjenje kaznenih djela u vezi sa poreskom utajom, kao i da pravovremenom analizom rizika i prevencijom poreskih utaja ostvari značajne indirektne efekte na povećanje prihoda budžeta. “Drugi važan zadatak ovog Sektora je razmjena podataka i pružanje stručne pomoći u predmetima USKOK-a, što najčešće obuhvaća složene analize novčanih tokova u kombinaciji s podacima iz evidencija Poreske uprave i drugih dostupnih baza podataka”, rekli su iz SSOPP.

Bonus video: