Budi odgovoran: Lounge bar Seif kažnjen sa 200 eura

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom
73 pregleda 6 komentar(a)
budi odgovoran, Foto: Printscreen
budi odgovoran, Foto: Printscreen
Ažurirano: 20.11.2016. 10:36h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano sedam primjedbi, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 200 eura.

Inspektori su sa 200 eura kaznili lounge bar Seif u Beranama, zbog neprijavljenih radnika.

Inspektori su, kada je u pitanju radnja Nina u Nikšiću, odlučili da prošire nalog na potpunu kontrolu, dok su prilikom obilaska frizerskog salon a u privatnoj kući na Žabljaku, prijavljenog da radi bez odobrenja, sačinili službenu bilješku u kojoj je navedeno da objekat nema radnu dozvolu, nije evidentiran u Centralnom registru privrednih subjekata i nema opštu registraciju kod Poreske uprave (PU).

Kada je riječ o beranskom preduzeću Bepek, koje je prijavljeno zbog neisplaćivanja zarada zaposlenima, inspektori su utvrdili da poslodavac nije postupio po prethodnom rješenju kojim mu je naložena isplata.

“Inspektor rada je donio zaključke o izricanju novčanih kazni i uputio ih na izvršavanje PU”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu lokala Teuta u Tuzima, jer je objekat ranije zatvorila Uprava za inspekcijske poslove, dok nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom obilaska kafića Astoria u Budvi.

Od ukupno sedam pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka, jedna nije dobila odgovor, a odnosila se na nepropisno parkiranje.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Vlada je početkom februara odlučila da i ove godine nastavi projekat u saradnji sa Elektrtehničkim fakultetom, ali bez donatorske podrške UNDP-a.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: