Italijani zaustavili EPCG da dopuni državnu kasu

Izvor “Vijesti” kaže da EPCG ima na tekućim računima oko 50 miliona eura slobodnog novca koji je “umrtvljen” jer crnogorske banke ne žele da ga prihvate pod povoljnim uslovima za EPCG, a koji su daleko od godišnje kamate i prinosa od četiri odsto za obveznice
10 komentar(a)
epcgg_2, Foto: B. PEJOVIĆ
epcgg_2, Foto: B. PEJOVIĆ
Ažurirano: 16.11.2016. 06:39h

Predstavnici italijanske kompanije A2A u Odboru direktora Elektroprivrede nijesu dozvolili kompaniji da učestvuje u aukciji državnih obveznica sa 20 miliona eura, što je trebalo da obezbijedi državi stopostotno traženu pozajmicu.

Vlada je prodajom državnih obveznica planirala da se zaduži 100 miliona eura da bi pokrila rupu u budžetu. Međutim, taj iznos nije prikupljen jer je za dva dana prodato oko 80 odsto obveznica, odnosno oko 80,4 miliona eura.

Banke iz Crne Gore, od kojih se očekivalo najviše novca, uložile su 54 miliona eura, regionalne banke oko 15 miliona. Preostali iznos obveznica kupile su osiguravajuće kuće, kompanije i građani. Ovim se otvara pitanje imaju li domaće banke dovoljno povjerenja u državu da će im u roku vratiti uloženi novac. Bankari godinama ponavljaju da imaju novca, a na prozivke da nedovoljno kreditiraju privredu, odgovaraju da nema dobrih projekata.

Da je EPCG učestvovala u aukciji, prikupilo bi se 100 miliona eura. Izvor “Vijesti” blizak kompaniji kazao je da Italijani nijesu željeli ni da glasaju o predlogu da se oko 20 miliona eura koji su neoročeni na tekućem računu, investira u kupovinu državnih obveznica. Time se u skladu sa akcionarskim ugovorom nije mogao obezbijediti tzv. “zlatni glas” Italijana za ovu investiciju, a što je preduslov za sve investicije vrijednije od dva miliona.

Zbog toga je EPCG ostala bez četvorogodišnjeg prinosa od 3,2 miliona na iznos koji je trebalo da bude investiran u kupovinu obveznica. Nezvanično, Italijani su nezadovoljni zbog neisplaćivanja dividende od 35 miliona eura za 2014. zbog spora sa Komisijom za hartije od vrijednosti.

Izvor “Vijesti” kaže da EPCG ima na tekućim računima oko 50 miliona eura slobodnog novca koji je “umrtvljen” jer crnogorske banke ne žele da ga prihvate pod povoljnim uslovima za EPCG, a koji su daleko od godišnje kamate i prinosa od četiri odsto za obveznice.

Prodajom 509 obveznica juče je, drugog dana aukcije, prikupljeno 5.090.000 eura. Ostalo ih je neprodato 1959 koje su nominalno bile procijenjene na 19.590.000 eura.

Kupci su juče bili najviše mali individualni investitori (građani) koji su kupovali po jednu obveznicu nominalne vrijednosti 10.000 eura.

Kupoprodaja državnih obveznica realizovana je posredstvom sedam brokerskih kuća i četiri banke.

“Javnim prospektom o emisiji državnih obveznica bilo je predviđeno 40 odsto uspješnosti navedene emisije, tako da sa nešto više od 80 odsto ostvarene realizacije možemo konstatovati da je emisija bila uspješna”, saopštili su iz Montenegroberze.

Rok dospijeća obveznice je četiri godine, odnosno do 2020. godine. Fiksna kamatna stopa iznosi 4 odsto.

Na berzi je u ponedjeljak prvog dana aukcije pojedinačno najveći kupac bila je Crnogorska komercijalna banka (CKB) koja je uložila više od 15 miliona. Nakon nje, najviše je investirala Erste banka, koja je i ovlašćeni posrednik na tržištu kapitala.

Na godišnjem nivou će kupcu biti isplaćivana kamata od 400 eura po obveznici, a nakon četvorogodišnjeg perioda i iznos glavnice od 10.000.

Iz berze su kazali da zarada za četiri godine od pripadajućih kamata za jednu kupljenu obveznicu iznosi 1.601 eura.

Bonus video: