Prokopijević o izborima: Trampu ograničen uticaj u ekonomiji

Nekim svojim izjavama iz kampanje o 'zelenoj salati' za Amerikance podsjetio je na ranije izjave Bogoljuba Karića, ali on nikakav uticaj ne može imati na američku ekonomiju, jer je Kongres glavni
9 komentar(a)
Ažurirano: 10.11.2016. 06:55h

Pobjeda Donalda Trampa i republikanaca neće bitnije uticati na ekonomije zemalja Balkana, kazao je za “Vijesti” beogradski ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević.

“Ne vjerujem da će biti promjena, posebno ne velikih. Američki predsjednik ima uticaja na spoljnu politiku, ali ne i na unutrašnju gdje je 'mali patuljak' i u kojoj odlučujuću riječ ima Kongres. Nekim svojim izjavama iz kampanje o 'zelenoj salati' za Amerikance podsjetio je na ranije izjave Bogoljuba Karića, ali on nikakav uticaj ne može imati na američku ekonomiju. On nije republikanac, ni član te stranke i mislim da će se novi saziv Kongresa, u kojem dominiraju republikanci, prema njemu kritički odnositi“, smatra Prokopijević.

On je ocijenio opasnim Trampove izjave o preispitivanju trgovinskih sporazuma.

„Do toga, srećom, najvjerovatnije neće ni doći“, zaključio je Prokopijević.

Pobjeda Trampa za mnoge političare i analitičare širom svijeta je veći šok nego odluka Britanaca da napuste EU na ljetošnjem referendumu. Njegov trijunf nakratko je uticao na drastičan pad dolara prema drugim valutama, ali se američka valuta juče oporavila.

Sakso banka (Saxo Bank), specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, je objavila 10 scenarija koji bi mogle da uslijede nakon neočekivanog rezultata.

Očekuju oštar pad meksičke valute zbog mjera koje je Tramp tokom kampanje najavljivao poput izgradnje zida i carinskih barijera, kao i skretanje politike udesno i protekcionizam države u trgovini.

Tramp je kritikovao rad Federalnih rezervi (FED), zbog čega očekuju odlazak direktorice Dženet Jelen.

Jedno od očekivanja je i jačanje veza sa Rusijom ali i rast cijena nafte zbog njegove retorike protiv muslimana koja može biti prepreka miru na Bliskom istoku.

Za banku je upitan i budući odnos američke administracije sa Velikom Britanijom i Njemačkom zbog Trampovih ispada u vezi sa britanskom premijerkom Terezu Mej i njemačkom kancelarkom Angelu Merkel, kao i uticaj tog odnosa na ekonomske veze SAD-a i EU.

Tramp je najveće promjene u odnosu na sadašnju administraciju Baraka Obame najavio u poreskoj politici. Tokom kampanje govorio je da će se zalagati za smanjenje poreskih stopa za sve, ali i ukidanje poreza za siromašne kategorije. Bez poreza bili bi naprimjer samci sa godišnjim prihodom do 25 hiljada ili bračni parovi sa primanjima do 50.000 dolara.

Ukoliko bi takav zakon bio usvojen u Kongresu, analitičari su izračunali da više od polovine američkih domaćinstava ne bi plaćalo porez. Najavio je i smanjenje poreza za najbogatije sa 40 na 25 odsto, poreza na prihod preduzeća sa 25 na 15 odsto, kao i ukidanje poreza na nasljedstvo. Sva ta smanjenja, kako su izračunali iz Poreskog instituta u Vašingtonu, koštala bi državnu kasu godišnje i do 3,9 biliona dolara.

Pad dolara za trenutak bio dobar zbog kredita za autoput

Pobjeda Trampa mogla je značajno uticati na crnogorsku ekonomiju, odnosno dug u eurima prema dolarskom kreditu za izgradnju autoputa, ali se nakon velikog pada američka valuta oporavila dan nakon izbora.

Već nekoliko sedmica pred izbore vrijednost dolara premu euru je padala zbog, kako su procjenjivali analitičari, neizvjesnosti izbora i straha investitora u valute od Trampove pobjede.

Na početku izbornog dana vrijednost dolara iznosila je 0,906 eura i prema tom kursu crnogorski kredit za autoput od 944 miliona dolara vrijedio je 852 miliona eura. Kada su počeli da pristižu prvi rezultati i prognoze vrijednost dolara na svjetskom valutnom tržištu je počela značajno da pada.

Nakon proglašenja rezultata dolar je vrijedio 0,885 eura, odnosno imao je pad od 2,3 odsto. U tom trenutku crnogorski kredit za autoput iznosio je 835 miliona eura ili 17 miliona manje u odnosu na nekoliko sati ranije.

Poslije proglašenja rezultata uslijedile su umjerenije izjave Trampa i analitičara, pa je i dolar počeo da se oporavlja. Američka valuta je juče čak bila i jača nego na početku izbornog dana i vrijedjela je 0,914 eura. Prema ovom kursu crnogorski kredit za autoput iznosi 862 miliona eura, odnosno čak 10 miliona eura više nego dan ranije ili 27 miliona više u odnosu na vrhunac izbornog dana.

Kada je uzet ovaj kredit 30. oktobra 2014. godine, vrijedio je 743 miliona eura ili 120 miliona manje nego sada. Crna Gora sada plaća kamate na ovaj kredit, a glavnicu će početi da vraća za četiri i po godine.

Galerija

Bonus video: