Kasni autoput pa je deficit manji

Rebalans predat Vladi. Za socijale i plate 40 miliona eura više, a Fondu zdravstva još 33 miliona. Umjesto 240 za autoput potrošeno pet miliona
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2016. 07:37h

Ministarstvo finasija uputilo je juče predlog rebalansa budžeta u dalju Vladinu proceduru koji se ne razlikuje mnogo od onoga koji je resor kojim rukovodi Raško Konjević pripremio početkom jula.

Vladine Komisije za ekonomsku politiku i politički sistem usvojile su danas predlog rebalansa o budžeta.

Ključni razlozi zbog kojih se radi rebalans budžeta su nedostatak novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece i za plate zaposlenima u javnom sektoru.

U predlog rebalansa biće uključeni i zahtjevi potrošačkih jedinica za novcem koji im nedostaje za izmirenje prispjelih obaveza, a što nije bilo planirano ovogodišnjim budžetom. Među tim zahtjevima je i onaj iz Fonda zdravstva od 33 miliona eura koliko ta institucija ima neizmirenih obaveza.

Imajući u vidu ta tri elementa predlogom rebalansa će se u odnosu na aktuelni budžet tekući izdaci povećati za oko 40 miliona eura, a budžet državnih fodova za oko 50 miliona.

Kapitalni budžetu biće umanjen za oko 219 miliona eura i u toj sumi dominantno umanjenje od 214 miliona eura biće zbog toga što kasni izgradnja autoputa. Za jedan od najvažnijih kapitalnih projekata - autoput, od početka oktobra potrošeno je svega pet od 240 miliona eura. Ta stavka u predlogu rebalansa biće oko 32 miliona eura, ali je moguće da ni taj novac ne bude iskorišćen do kraja godine.

Kašnjenje na izgradnji autoputa ključni je razlog zbog koga će biti niži deficit budžeta i ukupno zaduženje. Predlog rebalansa predviđa da deficit budžeta bude oko 130 miliona eura, a sadašnjim budžetom bilo je predviđeno da on bude 275 miliona. Ukupno zaduženje države ove godine trebalo je da bude 688 miliona, ali zbog kašnjenja radova na autoputu nije povučen planirani dio kineskog kredita, pa će zaduženje iznositi 550 miliona eura.

Sastavni dio predloga rebalansa biće novo zaduženje od 100 miliona eura na domaćem tržištu kroz emisiju obveznica, a očekuje se da izvorni prihodi budu uvećani za oko 25 miliona zbog bolje naplate poreza.

Vlada bi na sjednici ove sedmice trebalo da utvrdi predlog i da ga uputi u skupštinsku proceduru. Malo je vjerovatno da će on biti usvojen do kraja novembra, zbog prodecura i Vladi i novom sazivu parlamenta. Zbog toga će kasniti isplata socijalnih naknada.

Bonus video: