Statisove mašine stigle u Miločerski park i bez DUP-a

Na elitnoj lokaciji koju je dobio u zakup, odlukom Vlade grčki investitor moći će da gradi novi hotel ali i 88 stanova i apartmana za prodaju
103 pregleda 24 komentar(a)
Pržno, Miločesrski park, Foto: Vuk Lajović
Pržno, Miločesrski park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.11.2016. 07:44h

Kompanija Adriatik propertis grčkog biznismena Petrosa Statisa počela je ispitivanje terena za gradnju novog hotela Kraljičina plaža i zgrade sa apartmanima na parceli u srcu Pržna.

Za kompletno ovo područje, gdje se priprema izvođenja radova, ne postoji detaljni planski dokument koji bi mogao da posluži da se investitoru izda građevinska dozvola. Prostor je trebalo urbanistički da pokrije DUP “Čedi Kraljičina plaža”, koji još nije usvojen.

Da mogu uvesti specijalizovane bušilice koje će ispitivati statiku terena na parceli koja se nalazi između starog hotela Kraljičina plaža i Maestrala, grčka firma je dobila saglasnost od HTP ”Miločer”, državne kompanije, koja im je dala u 90-godišnji zakup zemlju, a hotel Kraljičinu plažu u zakup na 42 godine.

Prema odlukama Vlade, koje su nedavno usvojene u Skupštini glasovima DPS-a, Pozitivne, SD-a i manjina, na mjestu starog hotela Kraljičina plaža predviđen je novi, na četiri puta većoj površini od postojećeg, sa oko 22.000 kvadrata bruto izgrađene površine. Uz novi hotel sa osam spratova predviđen je apartmanski kompleks sa 66 luksuznih stanova namijenjenih prodaji bogatoj klijenteli.

Takođe, investitoru se omogućava rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila u miločerskom parku, čija će kvadratura biti utrostručena.

Adriatik propertis je dugoročni zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer kao i hotela Kraljičina plaža, prema ugovorima o zakupu zaključenim 2007. sa HG Budvanska rivijera odnosno HTP Miločer.

Skupština Crne Gore je aminovala aneks ugovora po kome je produžen zakup hotela Sveti Stefan, Vile Miločer i Kraljičine plaže sa 30 na 42 godine, dok je zemljište uz Kralljičinu plažu, gdje se planira gradnja zgrade sa apartmanina dato na 90 godina zakupa.

U međuvremenu Petros Statis kupio je preko svoje firme Monte rok hotel Maestral, čime je u njegovo vlasništvo prešao najatraktivniji dio crnogorske obale sa najelitnijim hotelima.

Gradnja novog hotela Kraljičina plaža i stanova za tražište, biće po zamisli arhitektonskog biroa iz Atine, čiji je rad, kao drugoplasiran na konkursu koji je raspisalo Ministarstvo održivog razvoja, proglašeno najprihvatljivijim.

Na osnovu programskog zadatka, početkom juna prošle godine ministarstvo na čijem je čelu Branimir Gvozdenović, raspisalo je konkurs za izradu idejnog rješenja rizorta Miločer, na kome nije dodijeljana prva, već dvije druge nagrade i to birou Elastic Arhitekts iz Atine za hotel Kraljičina plaža i autorskom timu iz Beograda - Dejanu Miljkoviću, Aleksi Bjeloviću i Petru Sazdanoviću, za projekte vila i apartmana. Programskim zadatkom, na ukupno 35 hektara predviđeno je da bude ukupno, postojećih, dograđenih i novoizgrađenih objekata. 47.249 kvadrata bruto građevinske površine.

Time je Adriatik propertisu, omogućeno da izgradi ukupno 88 apartmana od kojih 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 apartmana naspram grad hotela Sveti Stefan rekonstrukcijom postojećih divljih građevina.

Luksuzne stanove moći će da ponudi na tržište, od čega će, prema procjenama, moći da inkasira više od 50 milion eura.

Grci najavili ulaganje od sto miliona eura u hotel i stanove

Adriatic Propertis, kako je još proljetos saopšteno iz ove kompnije, će u naredne tri godine uložiti više od 100 miliona eura u izgradnju novog hotelsko-stambenog kompleksa na Kraljičinoj plaži i ostalih propratnih sadržaja.

Umjesto starog izgradiće novi hotel Kraljičina plaža sa pet zvjezdica, koji će imati 60 hotelskih soba i 66 apartmana, unutrašnje i bazene na terasama, spa, biblioteku, teretanu..., dok će u okviru druge faze projekta sagraditi konferencijski i šoping centar, unutrašnji parking, helidrom, dva teniska terena i plažni bar.

Novi hotel funkcionisaće po kondo principu, što znači da će 66 apartmana biti u privatnom vlasništvu, a vlasnici će ih izdavati hotelu.

Bonus video: