Lazović: Crna Gora među najperspektivnijim državama regiona

Kako je kazao, razlog takvom uspjehu je svakako i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama
196 pregleda 41 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Vujica Lazović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.11.2016. 18:02h

Crna Gora je jedna od najperspektivnijih država na Balkanu, a jedan od razloga za to je i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama, kazao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

On je, govoreći na Samitu zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji se održava u Rigi, ocijenio da se zahvaljujući susretima u okviru mehanizma 16+1 pokreće se sve više praktičnih i konretnih projekata saradnje.

„Crna Gora, koja ove godine obilježava deceniju uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kinom, orijentisana je na unaprjeđenje budućih odnosa i podizanje crnogorsko-kineskog partnerstva na veći nivo“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, od obnove svoje državnosti Crna Gora je prioritetno posvećena ekonomskom razvoju i dinamično korača ka Evropskoj uniji.

„Od ekonomski najnerazvijenije jugoslovenske republike stvorili smo jednu od najperspektivnijih država na Balkanu“, rekao je Lazović.

Crna Gora je, kako je naveo, u proteklih deset godina, ostvarila odličan tempo rasta po prosječnoj godišnjoj stopi od 3,2 odsto, i u značajnoj mjeri uspjela da relativizuje negativne eksterne uticaje ekonomske krize.

„Prije deset godina smo bili na 30 odsto evropskog prosjeka po pokazatelju BDP/stanovniku po kvalitetu kupovne moći, a danas smo na između 41 i 42 odsto“, precizirao je Lazović.

Kako je kazao, razlog takvom uspjehu je svakako i realizacija strateških prioriteta državne politike usmjerena ka evroatlantskim integracijama.

„Crna Gora je faktički članica NATO-a, dok pregovori za člansto u EU teku planiranom dinamikom. U periodu pred nama, očekuje se ubrzanje ekonomskog rasta i povećanje životnog standarda građana na nivou razvijenih evropskih država“, naveo je Lazović.

On je rekao da ovogodišnji Samit pokazuje da se praktična saradnja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope nalazi na novoj istorijskoj polaznoj tački, i da ideje, projekti i planovi, koji su do sada bili samo na papiru, polako počinju da postaju dio realnosti.

„Dobar primjer za to je Crna Gora u kojoj se realizuje jedna od najvećih investicija u okviru mehanizma 16+1. Izgradnja prvog autoputa u Crnoj Gori i prvog koji gradi kineska kompanija“, kazao je Lazović.

On je najavio spremnost Crne Gore za produbiljivanje saradnje kroz nastavak gradnje autoputa i realizaciju sljedeće dionice od Mateševa do Andrijevice na temelju javno-privatnog partnerstva ili nekog drugog finansijskog obrasca, koji bi svima odgovarao.

Prema njegovim riječima, Crna Gora veliku šansu i dodatnu mogućnost za ekonomsku saradnju vidi u projektu “ Jedan pojas, jedan put“.

„Ono što je za nas posebno značajno je da put vodi do Jadranskog mora i luka na Jadranu, što svakako posmatramo kroz mogućnost za razvoj crnogorske luke Bar i industrijskog parka u okviru nje“, kazao je Lazović.

On je ukazao i na značaj rekonstrukcije i modernizacije željezničke pruge od Bara do Beograda, i na taj način povezivanje sa evropskom željezničkom mrežom.

„Realizaciju ovog projekat vidimo kroz proširenje već ugovorenog projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Budimpešta-Beograd, za koji se očekuje da će zvanično početi sredinom naredne godine“, rekao je Lazović.

On je ocijenio da bi nastavak projekta prema luci Bar imao veliki komercijalni, ali i nacionalni značaj za sve tri zemlje, i bio dodatni podsticaj državama Centralne i Jugoistočne Evrope, što bi uticalo na rast turizma, povećanje transporta roba i usluga, kao ukupne ekonomske i investicione saradnje.

Lazović je kazao da ulaganjem napora u unaprjeđenje infrastrukture i pojednostavljivanjem procedura koje će podsticati dolazak turista iz Kine, Crna Gora očekuje značajan priliv kineskih turista u skorijoj budućnosti.

On je dodao da Crna Gora prepoznaje veliki potencijal i u ulaganjima u oblasti poljoprivrede.

Lazović je istakao da predložene Riga smjernice, kao i Deklaracija tri mora i nova inicijativa Baltičke povezanosti, predstavljaju više nego dobru osnovu za realizaciju prioritetnih projekata u regionu, i da su snažan motor budućem ekonomskom razvoju.

„Slijede godine napornog rada i truda na putu ka dostizanju većeg ekonomskog rasta, ali vjerujem da nam na tom putu regionalna saradnja i inicijative poput ove mogu biti od velike koristi“, zaključio je Lazović.

Bonus video: