Vlada odgodila odluku o rebalansu budžeta

Vlada namjerava da zaduži građane 100 miliona eura na domaćem tržištu, jer fali novac u budžetu. Ta odluka je sastavni dio predloga rebalansa
60 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, sjednica, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 03.11.2016. 18:00h

Vladina komsije za ekonomsku politiku i politički sistem sjutra će na zajedničkoj sjednici po drugi put razmatrati rebalans budžeta i odluku o novom zaduživanju. Nakon toga, izvršna vlast treba da se izjasni o tim aktima.

To je saopšteno danas iz Vladinog biroa za odnose sa javnošću po završetku sjednice na kojoj se raspravljalo o novom zaduživanju i predlogu rebalansa.

"Vlada je razmatrala predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu i predlog odluke o emisiji državnih obveznica, ali je odgodila odlučivanje o tim tačkama dnevnog reda. Vlada je donijela radni zaključak kojim su predsjednici radnih tijela zaduženi da sjutra održe zajedničku sjednicu na kojoj će se ova pitanja još jednom detaljno sagledati na osnovu inoviranih predloga o čemu će se neposredno nakon toga Vlada izjasniti", navodi se u saopštenju.

Vlada namjerava da zaduži građane 100 miliona eura na domaćem tržištu, jer fali novac u budžetu. Ta odluka je sastavni dio predloga rebalansa.

Ta dva akta je predložio potpredsjednik Vlade Vujica Lazović bez konsulatacija sa ministarstvom finansija čiji ministar Raško Konjević (koji će u ponedjeljak preći u poslaničke klupe) neće da potpiše bilo koji od ta dva dokumenta.

Zbog procedura koje u Vladi i parlamentu treba da prethode usvajanju rebalansa malo je vjerovatno da će on biti usvojen do kraja novembra, pa će zbog toga kasniti isplate socijalnih nakanda i zarada u javnom sektoru za što sada nema novca na tim stavkama.

Konjević je u julu upozorio da će faliti novac za socijalne naknade i zarade.

Predložio je rebalans koji je Lazović do početka ove sedmice držao u fiokama. Potpredsjendik Vlade je tvrdio da rebalans nije potreban i da Konjević politizuje priču.

Vlada je, kako se dodaje u saopštenju, usvojila Izvještaj o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Šeremet potok“ na dijelu vodotoka Šeremetski potok i donijela Odluku o davanju koncesije za izgradnju ove hidroelektrane.

Kako je saopšteno, prihvaćen je i Ugovor o koncesiji za izgradnju ovog energetskog objekta, koja je dodijeljena privrednom društvu "Nord energy" iz Andrijevice.

"Ugovorom o koncesiji su, između ostalog, utvrđeni period koncesije od 30 godina i koncesiona naknada u iznosu od 6,1 odsto. Takođe, predviđen je prenos vlasništva nad zemljištem i objektima mHE sa koncesionara na državu, a utvrđeni su i razlozi za eventualni raskid ugovora", precizira se u saopštenju.

Dodaje se da su potpredsjednik Vlade, Milorad Vujović i ministri Raško Konjević, Goran Danilović i Boris Marić povodom ove tačke dnevnog reda izdvojili mišljenje.

Bonus video: