Sindikati protiv predloga Žugića: Smanjenje zarada čekalo kraj izbora

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da bi svaki ozbiljan komentar neozbiljnog igranja sa javnim finansijama, odnosno novcem građana bio suvišan, ali nevjerovatna količina naknadne pameti zaslužuje podsjećanje
57 pregleda 9 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2016. 16:21h

Unija slobodnih sindikata (USS) danas će raspravljati o najavi da se priprema sanacioni plan koji će značiti nove represivne mjere za građane, kazao je “Vijestima” generalni sekretar USS Srđa Keković.

“Sastanak kolegijuma smo zakazali za danas, nakon čega ćemo se obratiti javnosti. Pratimo ove izjave u predvečerje formiranja nove vlade da se spremaju nove sanacione mjere i u vezi toga moramo imati stav”, kazao je Keković.

Guverner CBCG i bivši ministar finansija Radoje Žugić kazao je u ponedjeljak da CBCG u okviru preporuka Vladi za vođenje ekonomske politike za narednu godinu priprema sanacioni plan koji ne smije da ugrozi stope ekonomskog rasta i konkuretnost ekonomije. On je rekao i da se mora promijeniti Zakon o zaradama u javnom sektoru “u dijelu pravila i principa fiskalne održivosti”.

“To znači da se ne bi smjelo dozvoliti finansiranje tekuće javne potrošnje van tekućih javnih prihoda. Ako tu imamo deficit onda se moraju smanjivati zarade i ostala neproduktivna potrošnja”, kazao je Žugić iako je Zakon o zaradama na njegov predlog usvojen krajem februara.

Iz Saveza sindikata juče su saopštili da neće podržati izmjene zakona ako bi se one odnosile da dodatno smanjenje zarada zaposlenih. Izmjene zakona, kako su naveli, su potrebne da bi se povećale zarade zaposlenih u grupama i zanimanjima kojima su one smanjenje usvajanjem sadašnjeg zakona u martu ove godine.

Predstavnici vladajuće većine iz DPS- a i SD-a juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa izmjenama Zakona o zaradama.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da bi svaki ozbiljan komentar neozbiljnog igranja sa javnim finansijama, odnosno novcem građana bio suvišan, ali nevjerovatna količina naknadne pameti zaslužuje podsjećanje.

“Prilikom donošenja budžeta za ovu godinu više sam puta pozivao odgovorne u Vladi i Ministarstvu finansija da se ne krši Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti i da se hitno primijeni član 21 koji predviđa izradi programa sanacije. Taj program, između ostalog, uključuje i smanjenje višegodišnjih budžetskih izdataka, odnosno smanjenje državnog duga”, rekao je Damjanović za “Vijesti”.

Dodaje da su umjesto navedene zakonske obaveze tadašnji odgovorni iz Ministarstva finansija odgovorili “kontrom” u vidu predlaganja Zakona o zaradama u javnom sektoru kojim su se u izbornoj godini značajno povećale zarade većinom funkcionerima.

Podsjeća da je tražio da se taj zakon ne donosi u izbornoj godini i da nova vlada o tome odlučuje nakon sagledavanja stanja u oblasti javnih finansija.

“Ali, je izborna matematika bila iznad zakona ove države. Ovih postizbornih dana nam isti oni koji su tada kršili sistemski zakon o budžetu sada sa novih funkcionerskih pozicija ukazuju na poštovanje istog, najavljuju sanacione mjere, uključujući i smanjenje zarada koje su baš oni ne tako davno povećali. Uz to, javno polemišući sa nespornim činjenicama koje je Državna revizorska institucija saopštila u svom Godišnjem izvještaju u dijelu koji se odnosi na Izvještaj o ocjeni primjene kriterijuma fiskalne odgovornosti u 2015. godini”, kazao je Damjanović.

Shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ako javni dug pređe 60 odsto BDP-a, Vlada je obavezna da pripremi petogodišnji sanacioni plan. DRI je utvrdila da je Ministarstvo finansija u planiranju budžeta za prošlu godinu prekršilo organski Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti jer je planiralo učešće javnog duga u BDP-u od 65,85 odsto, ali ne i sanacione mjere.

Zarade povećane funkcionerima pred izbore kao stimulans

Damjanović ističe da su se zarade povećale naročito u dijelu javnog sektora u kome su zaposleni najodgovorniji državni funkcioneri i službenici “valjda kao jedna vrsta stimulansa da se dobro obavi izborna rabota”.

Prema njegovim riječima, nepopularne mjere će sprovoditi nova Vlada kada i ako se formira, a odgovorni za loše stanje javnih finansija koje se ostavlja novoj Vladi biće u solidnoj poziciji da tu istu Vladu savjetuju i preporučuju raznorazne mjere za konsolidaciju javnih finansija.

Bonus video: