Đukanovićev kum u problemima: Izvršitelji zakucali Rajkoviću na vrata

Sudski izvršitelj prodaje Rajkovićev udio u firmi Global Montenegro, gdje je drugi vlasnik premijer Milo Đukanović
595 pregleda 30 komentar(a)
Vuk Rajković
Vuk Rajković
Ažurirano: 01.11.2016. 06:45h

Javni izvršitelj Aleksandar Bošković donio je rješenje da se izvrši pljenidba, procjena i prodaja udjela podgoričkog biznismena Vuka Rajkovića u firmi Global Montenegro, u kojoj je partner sa svojim kumom, odlazećim premijerom Milom Đukanovićem.

Ta podgorička kompanija gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom od 20 hiljada kvadrata na samom ulazu u Budvu iznad velikog kružnog toka u podnožju brda Košljun.

Javni izvršitelj je takođe, početkom septembra donio isto rješenje i za prodaju Rajkovićeve firme Juventa, u kojoj je stoodstotni vlasnik, registrovane za trgovinu.

Rješenja su upisana u Centralni registar privrednih subjekata, a nejasno je po čijem zahtjevu, odnosno dugu se vrši hitna prodaja.

Isti javni izvršitelj krajem 2014. donio je rješenje o izvršenju, koje je sredinom marta upisano kao teret u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine na imovinu Rajkovića, da se naplati dugovanje koje ovaj biznismen ima prema firmi Lunez One SRO iz Praga, koju mediji povezuju sa narkobosom Darkom Šarićem.

Naime, kuću koju ima Rajković u centru Podgorice upisanu u listu nepokretnosti LN 1093 KO Podgorica I, založena je na ime duga koji ima premijerov kum prema Prvoj banci, kao i češkoj firmi Lunez One.

Rajković se u dva navrata zaduživao prema Lunez One, i ukupan dug je dostigao oko milion eura. Firma je preuzela dio kreditnog duga koji Rajković ima prema Prvoj banci, pa u katastarskom listu za dvospratnu porodičnu kuću Rajkovića i dalje stoje hipoteke i zabrane otuđenja od Prve banke i firme Lunez One.

Riječ je o zgradi koja ima tri stana od 85, 96 i 80 kvadrata i garažu od 25 kvadrata.

Firma Lunez One iz Praga, kako su “Vijesti” ranije objavile, registrovana je za iznajmljivanje i upravljanje nekretninama, a osnovala ju je of-šor kompanija Serraghis Loan Manegment ltd, koja je registrovana na Kipru.

Pažnju javnosti, strana kompanija skrenula je na sebe upravo potpisivanjem ugovora o preuzimanju milionskih dugovanja koje je mala budvanska firma, vlasnica hotela Max prestige, od 2008. do 2011. uzimala kod Prve banke Aca Đukanovića.

Max prestige su mediji povezali sa Šarićem jer je vlasnik firme Bojan Stanojković, koji je sa Darkom Šarićem živio na istoj adresi u Slovačkoj.

Upravo se u Slovačkoj nalazi holding koji je osnivač kiparske firme Lunez, koja je preuzela dugovanje firme Max prestige. Osim preuzimanja duga Max prestige i Rajkovića, Lunez One je to isto učinila preuzimajući na sebe 1,1 milion kredita koji je prema ovoj banci imala i firma MVM invest iz Budve, hotelijera Blaža Dedića.

Rajković je sa Đukanovićem osnovao firmu Global Montenegro, koja je kupila plac u Budvi krajem februara 2007. Firma duguje za poreze Opštini Budva 63 hiljade eura, na koliko je upisana hipoteka lokalne uprave na zemljišni kompleks.

Bonus video: