Uložili 56 miliona pa je kasnio profit

„Prvi put smo prošle godine imali opeativni profit zato što je Lukoil 2008. godine imao velike investicije, preuzeli smo mrežu stanica od Rokšpeda i naravno te investicije moraju da se vraćaju“, rekao je Kuku „Vijestima“
0 komentar(a)
Andrej Kuku, Foto: Savo Prelević
Andrej Kuku, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2016. 19:57h

Lukoil Montenegro je profit na tržištu Crne Gore, gdje posluje deset godina, prvi put ostvario prošle godine, a u kompaniji očekuju da će tako biti i ubuduće. Izvršni direktor Lukoila Montenegro Andrej Kuku objašnjava da je to zbog toga što su puno investirali, a investicije moraju da se vrate.

„Prvi put smo prošle godine imali opeativni profit zato što je Lukoil 2008. godine imao velike investicije, preuzeli smo mrežu stanica od Rokšpeda i naravno te investicije moraju da se vraćaju“, rekao je Kuku „Vijestima“.

On je doda da je operativni profit iznosio oko 600 hiljada eura.

Kompanija ruskog Lukoila u Crnoj Gori ima 11 benzinskih stanica i zauzima 12 odsto tržišta. Za deset godina poslovanja u Crnoj Gori investirali su 56 miliona eura.

„Planiramo da proširimo mrežu benzinskih stanica i povećamo tržišni udio na 15 odsto srednjoročno, za dvije, tri godine, nakon čega možemo planirati 20 odsto“, kazao je Kuku.

Na pitanje da li ima prostora za niže cijene goriva u odnosu na konkurenciju, on je odgovorio da prodaju proizvod mnogo boljeg kvaliteta po istoj cijeni kao i drugi.

„Bez obzira na to što je naše Ecto gorivo skuplje u odnosu na Euro 5 koje prodaje naša konkurencija, mi prodajem po istim cijenama. Svake godine naša prodaja se povećava i stalno se povećava broj kupaca goriva i mislimo da je to zbog kvaliteta goriva i kvaliteta pružanja usluga“, naveo je Kuku.

Prema njegovim riječima, Lukoil ne podržava stanje monopola, jer taj monopol ne dovodi ni do povećanja ni kvaliteta goriva ni kvaliteta usluga, jer samo kad na tržištu postoji konkurencija tada se može očekivati bolje stanje.

„Na teritoriji Crne Gore su isti uslovi za sve, ako govorimo o maloprodaji. Za veleprodaju moramo imati sopstveni terminal, što u ovom monetu nemamo“, rekao je Kuku odgovarajući na pitanje da li su uslovi na crnogorskom tržištu isti za sve učesnike.

Predstavnici Lukoila su, kako je dodao, o problemu sa terminalom za skladištenje nafte u Luci Bar, razgovarali sa Vladom.

„Nadamo se da će se to riješiti jer je to i interes Vlade. Postoje neke obaveze Vlade prema Jugopotrolu i mi to poštujemo“, kazao je Kuku.

Lukoil nema svoj terminal za skladištenje goriva, jer monopol nad jedinim terminalom za gorivo ima Jugopetrol. Zbog toga Lukoil kupuje gorivo od Jugopetrola i obogaćuje ga aditivima, a imaju mogućnost dovoza iz Albanije, kao i sa terminala Ploče u Hrvatskoj.

Lukoil nije učestvovao na tenderu za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, ali, kako kaže Kuku, mogli bi učestvovati u narednom periodu ako bude isplativo.

Podsjetio je da Lukoil istražuje naftu u 13 zemalja i najveće iskustvo ima na Barencovom moru i Kaspijskom jezeru.

Ruski Lukoil jedna je od najvećih naftnih i gasnih kompanija u svijetu, čiji udio u svjetskoj proizvodnji nafte iznosi preko dva odsto.

Bonus video: