ZA POREZE DALI DVA MILIONA EURA

Lukoil za deset godina u Crnoj Gori investirao 56 miliona

Na pitanje da li je Lukoil zainteresovan za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, Kuku je odgovorio da će učestvovati na tenderima ako to za njih bude isplativo
81 pregleda 0 komentar(a)
Lukoil, Foto: Savo Prelević
Lukoil, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.10.2016. 11:15h

Lukoil Montenegro, ćerka ruske kompanije  Lukoil, za deset godina poslovanja na tržištu Crne Gore je investirao 56 miliona eura. Izvršni direktor Lukoila Montenegro Andrej Kuku rekao je da se od početka poslovanja kompanija nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika u Crnoj Gori. 

„Za 2015. i 9 mjeseci 2016.godine na ime poreza i doprinosa uplaćeno je ukupno dva miliona eura“, rekao je Kuku na konferenciji za novinare povodom desetogodišnjice poslovanja Lukoila u Crnoj Gori. On je kazao da Lukoil radi na modernizaciji postojećih benzinskih stanica i paralelno se  analiziraju lokacija za izgradnju novih benzinskih stanica. 

„Jedan od prioritetnih ciljeva je izgradnja novih benzinskih stanica u Podgorici, Nikšiću i Baru“, naveo je Kuku. 

Lukoil Montenegro sa 11 maloprodajnih objekata zauzima drugo mjesto po broju benzinskih stanica na tržištu Crne Gore, a prema riječima Kukua, nemaju ambicije da budu monopolisti već im je cilj 15 odsto udjela na tržištu.

Problem je, kako kaže, što Liukoil nema svoj terminal za skladištenje goriva, jer monopol nad jedinim terminalom za gorivo ima Jugoptrol.

Zbog toga Lukoil kupuje gorivo od Jugopetrola i obogaćuje ga aditivima, a imaju mogućnost dovoza iz Albanije, kao i sa terminala Ploče u Hrvatskoj.

„Lukoilovo gorivo u Crnoj Gori je potpuno istog kvaliteta kao i ono što prodajemo u Njemačkoj, Belgiji, Holandiji“, tvrdi Kuka.  

Govoreći o cijenama nafte na svjetskom tržištu, Kuku je kazao da su prognoze da će se one držati na nivou do 60 dolara za baler do 2020. Godine.

Na pitanje da li je Lukoil zainteresovan za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori, Kuku je odgovorio da će učestvovati na tenderima ako to za njih bude isplativo.

U kompaniji „Lukoil Montenegro radi oko 140 zaposlenih, a prema riječima Kukua, prosječne plate radnicima na pumpama su oko 500 eura.

Podsjetio je da su od jula 2013. godine u ponudi brendirana goriva ECTO Diesel, ECTO Plus i ECTO Sport. ECTO goriva su, kako je naveo, goriva nove generacije čije su glavne karakteristike energetska efikasnost, snaga i zaštita životne sredine.  

Osim maloprodaje naftnih derivata Lukoil Montenegro nudi široki asortiman visoko kvalitetnih motornih ulja brenda Lukoil.

Ruski Lukoil jedna je od najvećih naftnih i gasnih kompanija u svijetu, čiji udio u svjetskoj proizvodnji nafte iznosi preko dva odsto i oko jedan odsto dokazanih zaliha nafte i gasa. Tekuća proizvodnja obezbijeđena je zalihama za 19 godina. 

Samo 2015. godine otkriveno je 18 nalazišta i 54 ležišta. Kompanija je dobila 25 novih licenci za pravo korišćenja rudnog blaga. U 2015. godine bila je savladana granica od dvije milijarde tona uslovnog goriva na teritoriji Ruske Federacije.

Preporučujemo za Vas