Kavarić: Škoda Praha će obavijestiti Vladu o alternativnom finansiranju

"Suštinska odluka po pitanju TE je donesena još ljetos, onog momenta kada su se oba akcionara, Vlada i italijanska kompanija A2A, saglasile oko projekta izgradnje TE. Sad govorimo o praktičnoj izvedbi procesa”,
71 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Vladimir Kavarić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.10.2016. 12:03h

Češka kompanija, Škoda Praha, će narednih dana obavijestiti crnogorsku Vladu o obezbijeđivanju alternativnih izvora finansiranja projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

"Nije do kraja potvrđena informacija po pitanju Češke eksportne banke (CEB), ali obaveza prema Škodi Praha i dalje ostaje ista i oni su rekli da će nas narednih dana obavijestiti o obezbijeđivanju alternativnih izvora finansiranja”, kazao je Kavarić novinarima na marginama Konferencije o ekonomiji Montenegro 2016 koju Privredna komora (PKCG) organizuje u Budvi.

Sa tog aspekta, kako je naveo, očekivanja Vlade su ista prema Škodi Praha.

"Naša odluka ostaje nepromijenjenja. Drugi blok će se graditi”, kazao je Kavarić.

On je komentarišući najavu CEB-a da ima problema u pronalaženju finansijskih sredstava za drugi blok TE, rekao da to još nije do kraja potvrđena odluka, jer su, kako je objasnio, razgovori još u toku.

"Suštinska odluka po pitanju TE je donesena još ljetos, onog momenta kada su se oba akcionara, Vlada i italijanska kompanija A2A, saglasile oko projekta izgradnje TE. Sad govorimo o praktičnoj izvedbi procesa”, naveo je Kavarić.

On je podsjetio da je Škoda Praha dobila na javnom pozivu mogućnost da gradi TE uz uslov da obezbijedi finansiranje.

CEB je ranije informisala predstavnike Elektroprivrede (EPCG) i Škoda Prahe da ima probleme u pronalaženju finansijskih sredstava za gradnju drugog bloka TE u Pljevljima. Kao glavni problem oni su naveli nemogućnost dobijanja državne garancije, jer je Vlada prethodno odbila njihov zahtjev da država Crna Gora bude garant u izmirenju kredita kojim bi se finansirala gradnja drugog bloka.

CEB je insistirala na dobijanju državne i garancije EPCG i tokom ranijih pregovora između crnogorske energetske kompanije i Škoda Prahe o finansijskoj konstrukciji za gradnju drugog bloka TE. Međutim, Vlada nije pristala na davanje garancije, jer to nije bio uslov propisan javnim pozivom iz 2013. godine.

Bonus video: