Propali pregovori sa češkom bankom

Rojters: Pregovori propali, jer pripremni radovi za TE neće biti završeni do kraja godine prije stupanja na snagu pravila OECD
3 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.10.2016. 05:47h

Češka eksportna banka (CEB) obavijestila je Elektroprivredu (EPCG) da ima problem u pronalaženju novca za finansiranje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, zbog čega je izabrani izvođač radova Škoda Praha najavio alternativna rješenja.

Iz EPCG su odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li je CEB odustao od finansiranja drugog bloka TE, odgovorili da je tokom ove sedmice, zbog informacije koju su dobili od CEB-a, zakazan sastanak predstavnika EPCG i Škode Praha.

Rojters je objavio da je plan o finansiranju velikog projekta izgradnje drugog bloka TE propao. Izvori bliski poslu rekli su Rojtersu da je razlog propasti pregovora sa CEB-om to što EPCG neće uspjeti da završi pripremne radove za projekat do kraja ove godine, prije nego što stupe na snagu nova pravila Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o finansiranju termoelektrana na ugalj.

Ta pravila stupaju na snagu početkom 2017. i cilj im je da usklade izvoznu kreditnu politiku u zemljama OECD-a sa ciljevima politike o klimatskim promjenama.

Nakon što pravila stupe na snagu CEB neće moći da finansira projekat.

Portparol CEB-a Petr Križan nije želio da odgovori na pitanje “Vijesti” da li su odustali od finansiranja drugog bloka i zašto.

"Slučaj Pljevlja nećemo u ovom trenutku komentarisati s obzirom na njegovu aktuelnost", kazao je Križan.

Škoda Praha je, kako su podsjetili iz EPCG, saglasno javnom pozivu, obavezna da u dogovoru sa CEB-om ili drugim finansijskim institucijama obezbijedi dio potrebnih finansija za drugi blok.

Škoda je o finansiranju drugog bloka pregovarala sa nekoliko banaka predvođenih CEB-om, zatim sa češkom kreditno-osiguravajućim društvom EGAP i Export-import bankom Slovačke.

"Kako je i javnosti poznato potpisani ugovori od 29. septembra ove godine u Pljevljima su validni nakon obezbjeđena finansijskih sredstava od strane prvorangirane kompanije Škoda Praha i to u iznosu od 85 odsto planirane investicije. CEB je informisala našu kompaniju i kompaniju Škoda Praha da imaju problema u pronalaženju sredstava jer su u međuvremenu od EPCG dodatno tražili državne garancije Crne Gore što, kako je javnosti poznato, nije bio uslov u pregovorima sa mogućim partnerima tokom procesa i javnog poziva od 2013. godine”, naveli su iz EPCG.

Iz kompanije su ranije kazali da je EPCG spremna da oko 30 odsto projekta finansira iz svojih izvora.

Ugovor o gradnji drugog bloka TE potpisan je krajem septembra. Škoda Praha, članica češke ČEZ grupe, obavezala se da će izgraditi termo blok od 254 megava za procijenjenih 324,5 milliona eura.

Novi vlasnik EPCG možda neće graditi TE

Bivši član borda EPCG Dejan Mijović (URA) rekao je "Vijestima" da finansiranje visokorizičnog projekta kao što je konvencionalna TE koja se ne bazira na naprednoj tehnologiji, danas je izuzetno teško obezbjediti.

"Ne treba da se začudimo ako premijerovi nasljednici zarad privatnih interesa njegove familije i prijatelja prekrše zakletvu da neće pribjeći državnim garancijama, što bi ubrzalo bankrot javnih finansija. Drugo moguće objašnjenje je da se TE neće graditi jer će EPCG uskoro putem ortačke privatizacije dobiti novog ofšor vlasnika koji neće bit zainteresovan za njenu gradnju, već samo za brzo izvlačenje profita”, kazao je Mijović.

Smatra da je premijer Milo Đukanović to znao kada je Pljevljacima tokom predizborne kampanje obećavao da će im ubrzo riješiti problem nezaposlenosti i toplifikacije.

I prošlogodišnja dobit ostala neraspoređena, čeka se KHOV

EPCG će dobit za prošlu godinu od oko 10,77 miliona eura preusmjeriti u neraspoređenu, s obzirom na to da kompanija još nije dobila izvještaj Komisije za hartije od vrijednosti o smanjenju kapitala, odlučeno je juče na skupštini akcionara.

Ako izmještaj KHOV bude pozitivan postojala bi mogućnost, kako je saopšteno, da se na narednoj sjednici podijeli dividenda. Na skupštini je izabran odbor direktora sa jednim novim članom – umjesto Borisa Buškovića izabran je Bogdan Fatić. U bordu su ostali Srđan Kovačević, Ranko Milović, Kenan Hrapović, Oreste Bramanti, Masimo Tiberga i Frančesko Bečeli.

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković kazao je „Vijestima“ da nije želio da ide na jučerašnju skupštinu jer se radi o farsi sa unaprijed poznatim ishodom.

"Ako knjižite pokriće gubitaka, kako se istovremeno ne smanjuje kapital za 96 miliona ako EPCG nema više u bilansima knjižene gubitke, odnosno, kako se može pokriti gubitak od 61 milion kroz smanjenje kapitala, a kapital se ne smanjuje? Da li su bilansi A2A konsolidovani na osnovu ovih odluka koje nije odobrila KHOV, jer bi to značilo da su i bilansi EPCG i bilansi A2A lažni, i bez ovih odluka", istakao je Miličković.

Bonus video: