Česi možda neće finansirati drugi blok TE: Ne mogu da nađu novac

Kako su dodali, razgovori o zatvaranju finansijske konstrukcije zadrugi bloka su intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom Škoda Praha i oni se svakodnevno objavljaju u cilju postizanja finalnog dogovora
52 pregleda 6 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.10.2016. 11:00h

Češka eksportna banka (CEB) informisala je Elektroprivredu (EPCG) i kompaniju Škoda Praha da imaju problema u pronalaženju sredstava za finansiranje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja.

Iz EPCG su, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je CEB odustao od finansiranja drugog bloka TE, odgovorili da je tokom ove sedmice, zbog ove informacije od CEB-a, zakazan sastanak predstavnika EPCG i kompanije Škoda Praha.

Škoda Praha je najavila crnogorskom Radnom timu druga alternativna rješenja u pronalaženju sredstava za finasiranje projekta.

“Podsjećamo da je obaveza kompanije Škoda Praha, kao planiranog izvođača radova, a saglasno javnom pozivu i uslovima dobijanja tog statusa, da u dogovoru sa CEB-om ili drugim finansijskim institucijama obezbijedi dio potrebnih finansija za implemetaciju Projekat Blok II TE Pljevlja”, rekli su iz EPCG.

Kako su dodali, razgovori o zatvaranju finansijske konstrukcije za drugi blok su intenzivirani nakon potpisivanja ugovora sa kompanijom Škoda Praha i oni se svakodnevno objavljaju u cilju postizanja finalnog dogovora.

“Kako je i javnosti poznato potpisani ugovori od 29. septembra ove godine u Pljevljima su validni nakon obezbjedjena finansijskih sredstava od strane prvorangirane kompanije Škoda Praha i to u iznosu od 85 odsto planirane investicije. U međuvremenu CEB je informisala našu kompaniju i kompaniju Škoda Praha da imaju problema u pronalaženju sredstava jer su u međuvremenu od EPCG dodatno tražili državne garancije Crne Gore što, kako je javnosti poznato, nije bio uslov u pregovorima sa mogućim partnerima tokom procesa i javnog poziva od 2013. godine”, naveli su iz EPCG.

Radni tim na implementaciji projekta i menadzment EPCG, kako dodaju, obezbijedio je potreban biznis plan i u toku je finalizacija studije uticaja na životnu sredinu sve u cilju pravoremenog dostavljanja svih potrebenih dokumenata za finalizaciju finansijske konstrukcije.

Iz kompanije su ranije kazali da EPCG ima značajna finansijska sredstva i da je spremna da oko 30 odsto projekta finansira iz svojih izvora.

Bonus video: