Knežević jedini gazda Kamenova

Riječ je o vrijednom zemljištu od 33 hiljade kvadrata u zaleđu plaže, bivšem odmaralištu
120 pregleda 7 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.10.2016. 14:35h

Nekadašnji predsjednik odbora direktora i jedan od osnivača budvanske firme Rekreaturs, koja gazduje atraktivnim zemljišnim kompleksom iznad plaže Kamenovo, Dejan Jovićević, prodao je svoje akcije kompanijama koje kontroliše biznismen Duško Knežević. Knežević sada imam stoodstotnu kontrolu nad firmom, nakon što su njegove firme Atalas invest i HTP Atlas hotels group, otkupile od Jovićevića prije par mjeseci 0,6 odsto akcija.

Prema najnovijoj promjeni u Centralnom registru privrednih subjekata od sredine juna, osnivači Rekretursa su Atlas invest,koji sada ima 79,33 odsto kapitala, ofšor kompanija VB Holding 20,3 odsto, dok se kao novi osnivač pojavljuje HTP Atlas hotels group Bar sa 0,28 odsto kapitala.

Jovićević je bio jedna od ključnih figura da se sjedište firme Rekreaturs, koje je gazdovalo sa nekadašnjim kosovskim odmaralištem i pripadajućim kompleksom od 33.000 kvadrata zemlje, nakon ratnih dešavanja na Kosovu 1999. iz Prištine premjesti u Budvu.

Firma Rekreaturs zvanično je osnovana krajem oktobra 2011, kada je Fin invest imao 78.9 odsto apitala, firma VB Holding limited 20.3 odsto, dok je Dejan Jovićević imao 0,6 odsto kapitala.

Jovićević je tada bio predsjednik Odbora direktora, a Miodrag Knežević izvršni direktor.

U aprilu 2014. umjesto Fin investa upisuje se Atlas invest, dok ostali akcionari zadržavaju isti procenat kapitala u ovom društvu. Sredinom juna ove godine, Jovićević se briše sa liste osnivača, a njegove udio otkupljuje Atlas invest, koji povećava svoj osnivački kapital na 79,33, dok Atlas hotelsu pripada 0,28 odsto.

Atlas hotels group, koje inače gazduje barskim hotelom Princes u većinskom vlasništvu Zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont sa 79,9 odsto, Atlas banka posjeduje 11,66 odsto, a Atlas Invest 5,4 odsto. Sve te firme su članice Atlas grupe koju više od decenije kontroliše Knežević.

Zemlja, gotovo svih 33 hiljada kvadrata, u zaleđu plaže, gdje se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, uknjiženo je najvećim dijelom na firmu Rekreaturs Budva, a sukorišćenje manjim dijelom imaju Kosovska banka u stečaju i firmu “Kožar” SOUR trgovina, obje sa sjedištem u Prištini.

Priča o Kamenovu počela je davne 1957. kada je sreski odbor na Cetinju izvršio eksproprijaciju ukupno 15.000 kvadata zemlje od starosjedilaca. Izgrađeno je odmaralište krajem 50-ih godina prošlog vijeka, za potrebe radnika sa Kosova, da bi se 1989. Rekreaturs uknjižio na dodatnih 12 hiljada kvadrata, ukupno 33.000, na koliko se prostire zaleđe plaže.

Nakon ratnih dešavanja na Kosovu, 1999. se u gotovo oronulo radničko odmaralište useljavaju izbjeglice sa Kosova, koje su nakon dogovora sa Atlas grupom, iseljene tek prije tri i po godine.

Mještani Kamenova i Svetog Stefana, već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak đedovine u uvali Kamenovo. Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Kosovska Agencija za privatizaciju zahtijeva da se preispita način na koji je privatizovano tadašnje kosovsko preduzeće Rekreaturs i njegova central iz Prištine preseljena u Budvu.

Bonus video: